У нас ще бъде представена репродукция на ръкописа на Петър Богдан - „За древността на бащината земя и за българските дела“ в Гербовата зала на президенството.  Това е първият исторически трактат, посветен на България. 

Трудът е написан на латински език и е в размер на около 200 страници. Завършен е около 1667г. Ръкописът на Петър Богдан разглежда християнското минало и имал за цел да провокира католическа Европа да подкрепи освобождението на България от османско владичество. 

Трактатът ще бъде представен преди обед, а в 18 ч. следобед  ще намери място и в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Там историческият ръкопис ще може да бъде видян от 22 май до 22 септември 2024 г.

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. През 70-те години на миналия век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана, пишат от прессекретариата на президента.