„Разликата в живота преди и след войната в Русия е толкова огромна, че аз и моите приятели не можем да повярваме, че преди някои неща са били възможни“.

Така студентът по право в Софийския университет Александър Танев, коментира ситуацията на Русия след началото на войната. Младият мъж, който е от смесен произход, напуска Москва през 2022 г. заради военната мобилизация и от две години живее в България.

В ефира на Дарик и предаването „Кой Говори“ Александър разказа, че в момента е на практика е невъзможно някой да предприеме действия, които противоречат на правата линия на партията.

Чувството за справедливост беше по-силно от чувството за страх

Александър е участвал в агитационния щаб на опозицията в Москва, когато е бил едва на 17 и все още не е можел да гласува.

„Това е начин на живот на всеки един нормален патриот, който е готов да прави много, за да постигне нещо добро за страната си. Тази настроеност е една нормална реакция. Чувството за справедливост беше по-силно от чувството за страх.“

Той смята, че в Русия има манипулиран вот на изборите чрез електронното гласуване.

„Отваряш си телефона, имаш регистрация в едно държавно приложение и в деня на изборите влизаш в това приложение и си пращаш гласа. Нашият кандидат побеждава с разлика 3000 гласа, преброени са всички хартиени бюлетини и идва ред на електронното гласуване.

Ние водихме и изведнъж идват електронните вотове и отсрещният кандидат има 20 000, а ние 3000. Как ние ще проверим откъде идват тези гласове?”

Танев разказа, че когато войната е започнала, е бил студента в университет в Москва. По думите му новината за войната е била шокираща и изненадваща за тях. Той сподели още, че в университета е имал прякор „чуждестранен агент“ заради позицията, която е заемал срещу Путин.

„Всички опозиционни депутатите са вкарани в затвора или емигрират, всички опозиционни медии са затворени, а ако са в страната са признати за „чуждестранни агенти“, на чуждестранните агенции, от които почти всички са опозиционни, им забраниха рекламата. Почти всички функционират от дарения.“

Той посочи, че преди няколко години 20 милиона души в Русия са били под линията на бедност, а пенсията на дядо му, който живее в Москва, е около 25 хил. рубли на месец, които се равняват на около 500 лв.

„Стигат, за да си платиш сметките и да се изхранваш минимално, защото цените са горе-долу като в България“.

Целия разговор с Александър Танев, слушайте в прикачения файл.