Пожар избухна в Центъра за психично здраве в Бургас към 19.00 часа тази вечер, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Първоначалната версия за инцидента, че огънят е тръгнал от неизправно електрическо табло, беше отхвърлена от директора на психодиспансера д-р Надя Желязкова. Според нея е възможно пламъците да са възникнали от незагасена цигара, която  първоначално подпалила фотьойл в коридора на деветия етаж, след което пожарът се разраснал. Пламъците обаче не са засегнали стаите в центъра, подчерта д-р Желязкова. В момента там са настанени 103-ма пациенти.

След получаване на сигнала на място са пристигнали 11 огнеборци, както и множество полицейски екипи, медици, които помагнали за извеждането на пациентите и дежурния персонал.

Евакуирани са 34 болни, от които 5 обгазени, уточниха от МВР. Към 20.00 часа пожарът е потушен. Няма сериозно пострадали.

Предстои извършването на оглед, който да установи евентуалните причини за инцидента.

На мястото пристигна и кметът на Бургас Димитър Николов. Той заяви, че утре сутрин започва ремонт в сградата. 42-ма от пациентите ще бъдат настанени в болнични стаи на първите етажи в диспансера, тъй като последните три са обгазени.

"Сградата на Центъра за психично здраве е държавна. Нямам информация дали е застрахована, но днешния стресов за всички ни инцидент е повод да поискаме сградата от държавата, защото пациентите и лекарите тук заслужават по-добри условия от съществуващите", заяви Николов.

Чуйте още в прикачения звуков файл.