Има такъв народ (ИТН) продължава да настоява да получи третия мандат за съставяне на кабинет и няма да подкрепи правителство на ДПС. Депутатът Станислав Балабанов коментира, че ако получи папката от президента, ИТН ще покни всички парламентарни групи за разговори по приоритети и политики, а едва след това ще търсят подходящите лица за евентуалния експертен кабинет. 

“Ясно казахме още в началото на 50-ото Народно събрание, че няма да подкрепим нито първия мандат, както направихме, нито втория мандат, който ще отиде в ДПС. Това е категоричната позиция на ИТН.  Ясно отново казахме, че ИТН е готова да получи третия мандат за съставяне на правителство. Радостен съм,  че останалите политически формации узряват за идеята на ИТН, тъй като виждате, че използват различни абревиатури и определения за третия мандат, и формата на правителство. Ако президентът прецени и връчи третия мандат на ИТН, разликата между нас и всички останали политически формации е, че първо ще седнем на масата за разговори с всички, ще поканим всички да говорим по приоритети и политики”, каза Балабанов.

По думите му, ако президентът прецени да връчи третия мандат на друга политическа формация и те бъдат поканени ще се отзоват на тази покана. 

“Имаме готова програма, която можем да предложим за обсъждане, тя формира конкретни приоритети. Ако намерим допирни и пресечни точки с другите политически формации тези приоритети ще бъдат фиксирани с конкретен срок за изпълнение”, каза още Балабанов.  

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС потвърди съобщеното и във вторник от партията на Бойко Борисов - че няма да подкрепят правителство нито с втория, нито с третия мандат. По думите ѝ всички възможни варианти са изчерпани. 

“Сега чуваме предложения за трети мандат, за технически правителства, което аз лично нямам представа какво е техническо правителство. В крайна сметка е ясно, че трябва да има стабилно правителство, но такова може да бъде направено само със стабилни политици, каза тя.

Лидерът на партията Бойко Борисов също излезе с официално изявление, в което потвърждава, че няма да се подкрепи втори мандат. Позицията на ГЕРБ-СДС и по отношение на третия мандат остава непроменена, според Борисов, който изпрати официален отказ до ДПС относно готовността за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. 

"Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва още в писмото.

“БСП за България” също няма да подкрепи втория мандат. Председателят на парламентарната група на социалистите Борислав Гуцанов изрази надежда, че все още има възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат.

“Независимо при кого ще отиде, стига тази политическа формация да има волята да направи, така че да изкара основните приоритети на държавата и хората. Да намери начин да обедини около себе си експерти и хора, които са готови да направят "кабинет на националното спасение”, посочи Гуцанов. 

Той уточни, че партията би подкрепила кабинет с третия мандат, но само ако вижданията на мандатоносителя съвпадат с техните и след решение на ръководните органи на партията.

Коментар по темата напарвиха и от "Възраждане" - единствената политическа сила, която съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че няма да кани на разговори за съставяне на кабинет с втория мандат, защото е "проруска".

Зам.-председателят на партията Цончо Ганев заяви, че единственият вариант за формиране на кабинет е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Ганев каза още и че "Продължаваме промяната" провалят тази възможност, отказвайки преговори за подкрепа:

“Това е да застанем всички, които са се обявили срещу ГЕРБ и ДПС, и да се обединим и да имаме правителство, което да е с ясни и точно определени приоритети и по политиките, за които се разминаваме с тези партии и да отидем и да попитаме българския народ какво мисли и да процедираме по този начин, че всеки един от нас като политически субект да има легитимност. Видяхме позицията на ПП обаче – те са категорично против и по този начин подкрепят ГЕРБ и ДСП”, заяви Ганев.

Действително ден по-рано от ПП отново повториха, че подкрепа за правителство с втори мандат няма да дадат.

С писмо до Пеевски акад. Николай Денков, който е председател на парламентарната група на ПП-ДБ, потвърди вече заявения отказ, че формацията няма да подкрепи кабинет на ДПС.

„Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите. Заедно с ГЕРБ вие предизвикахте предсрочните избори, сега е ваша отговорността за създаване на правителство“, се посочва в писмото. 

Решението на коалицията се мотивира с липсата на ключови приоритети, сред които върховенство на закона, борба с корупцията, реформи в съдебната власт и регулаторите, система за провеждане на честни конкурси и пълноправно членство в еврозоната и сухопътен Шенген.