Изключително интензивен валеж в рамките на 40 минути с количество от 38 литра на квадратен метър премина над град Плевен вечерта на 8-ми май.

Има десетки наводнени приземни етажи и мазета, стигна се и до свличане на земна маса. В ниските точки на града закъсаха автомобили.

Почистването на града вече е започнало.

Няма обявено бедствено положение. 

Пороен дъжд, придружен с градушка заля Плевен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Валежът започна малко преди 20:00 часа като беше придружен и от градушка с размер на ледените зърна около и над 5 милиметра.

Пороен дъжд, придружен с градушка заля Плевен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Това потвърди за Дарик радио, директорът на НИМХ – Плевен Мартин Мачев.

Той отбеляза, че на други места в област Плевен като град Кнежа изобщо не е имало валеж, като дъжд е паднал в град Пордим с количество 11 л на кв метър.

"Няма непроходими улици и пътища, както и бедстващи хора", каза Мартин Мачев.

Събитието стана повод са свикване на извънредна среща на Областния щаб за защита при бедствия с участието на областния управител на Плевен, кмета на Плевен и директорите на Противопожарна охрана и РД на МВР - Плевен. 

Пороен дъжд, придружен с градушка заля Плевен (СНИМКИ и ВИДЕО)

За утрешния ден 9-ти май е обявен отново жълт код за обилни валежи.

Над 30 са постъпилите сигнали на горещия телефон на Община Плевен 064 881 323 за проблеми в резултат на падналата силна градушка над Плевен. Това съобщиха от пресофиса на Община Плевен.

Пороен дъжд, придружен с градушка заля Плевен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Сигналите са за наводнени приземни етажи, мазета и свличане на земна маса.

Всички сигнали се препращат към противопожарната служба, за да се предприеме отводняване. 

Сигнали за закъсали автомобили има от района на ниските точки на града – в района на Кооперативни пазар, посока жк „Сторгозия“, района на завод „Мизия“.

По време на бурята е спряно движението на тролейбусите заради безопасността на пътниците и шофьорите. Няма нанесени щети по контактната мрежа.

По информация от управителя на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ инж. Ангел Несторов, има огромно пропадане в района на пицария „Дежа Вю“, което налага тролейбуси с номера 31, 1 и 19 да се движат по временен обходен маршрут. Движението в следващите часове в тази част на града, до отстраняване на проблема, ще става, както следва: Втора клинична база – ул. „Хаджи Димитър“ - ул. „Дойран“ /при кръстовището на ДНА/, след което тролейбусите ще продължават по обичайния маршрут в посока Община Плевен.

Заради наводненията при Кооперативния пазар и хипермаркет „Билла“ в този район – участъкът там е затворен за движение. Това прави невъзможно движението на тролеите към жк „Сторгозия“.

Тролейбусите с номера 5 и 6 в посока жк „Дружба“ се движат нормално към този момент, информира инж. Несторов.

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов издаде заповед всички почистващите фирми да започнат веднага в сутрешните часове на утрешния ден почистването на града след като водата се оттече.