По традиция на Международния филмов фестивал – Бургас се връчват пет награди – голяма награда за пълнометражен филм, най-добри късометражни филми – в селекция международни и български, награда на публиката и награда на младежкото жури.

Днес, 22 юли, е финалната вечер и официалното награждаване на големите победители от селекцията на седмото издание на Международен филмов фестивал – Бургас. Официалното награждаване на големите победители на Burgas International Film Festival ще се състои от 21.15 часа на открита сцена "Охлюва".

Всички зрители и почитатели на седмото изкуство могат да подкрепят своя фаворит на https://burgasfilmfest.com/bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0/

Специален гост на фестивала е популярният европейски режисьор Дьорд Палфи. Носителят на множество престижни награди и номинации от Кан, Карлови Вари, Сънданс, Сан Себастиян, Токио и др. ще запознае публиката с последния си филм "Вечност". Лентата ще бъде представена в Културен дом НХК от 19.00 часа.

Дьорд Палфи е роден през 1974 г. в Будапеща. Започва да снима експериментални Super 8 филми през 1987 г. Привлича международното внимание със своя дебютен пълнометражен филм "Хлъц", удостоен с EFA за откритие на годината, както и специален приз от FIPRESCI в Котбус. “Таксидермия" е вторият му игрален филм, с който прикова вниманието на критиката в Кан, селекция "Особен поглед". В същата година печели и наградата Sundance Institute/NHK за най-добър европейски филмов проект. През 2014 г. завършва Final Cut – Ladies And Gentleman, който е представен в Кан Класики. Поканата на Дьорд Палфи се осъществява със съдействието на Институт Лист София.