Полският премиер Матеуш Моравецки направи изказване в подкрепа на смъртното наказание и призна, че не споделя възгледите на Римокатолическата църква по въпроса, предаде Асошиейтед прес.

Неговите възгледи бяха разкритикувани от опозицията. Моравецки, който е практикуващ католик, направи тези коментари снощи на публична сесия с потребители на "Фейсбук", на която отговаряше на въпроси.

2022 година: Прелюдия към новия световен ред

Запитан от очевиден негов критик дали смъртното наказание би могло да попречи на правителството му да нанесе повече вреди на обществото, Моравецки каза, че това е остър въпрос, но му отговори.

"Моето мнение е, че смъртното наказание трябва да бъде допустимо за най-тежките престъпления", заяви Моравецки. "Не съм съгласен с ученията на църквата по темата, защото аз съм поддръжник на смъртното наказание", подчерта той, като нарече отмяната му "преждевременно изобретение".

Депутати от опозицията отбелязаха, че подобни възгледи са характерни за авторитарните лидери.

Задържаха под стража немец издирван от Полша

Полша отмени смъртното наказание през 1997 г., докато се подготвяше да се присъедини към ЕС. През 2013 г. тя ратифицира протокол на Европейската конвенция за правата на човека, по силата на който смъртното наказание се премахва напълно.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм