Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Робърт П. / роден в Полша, с немско гражданство /, въз основа на получена Европейска заповед за арест от 15.02.2011 г. на Окръжен съд гр. Лодз, Република Полша, до приключване на производството по екстрадиция.

С ЕЗА се иска лицето да бъде предадено за доизтърпяване на оставащото наказание „лишаване от свобода” от 1 година и 9 месеца, наложено му с влязла в сила присъда на 21.01.2005 г. на Районен съд Лодз, Р Полша. Мярката ще се търпи с режим на обвиняем в затвора в Бобов дол. Определението може да се обжалва в 3- дневен срок пред Апелативен съд – София.

Съдът като прецени представените с искането доказателства намери искането на Окръжна прокуратура за основателно. По делото е установено безспорно, че по отношение на Робърт П. е налице присъда, постановена на 29.11.2004 г. и влязла в сила на 21.01.2005 г., която присъда той не е обжалвал и с която му е наложено общо наказание 2 години и 10 месеца „лишаване от свобода” за незаконно присвояване на чуждо имущество по чл. 238 от НК на Р Полша и за укриване на документ, извършено при условията на опасен рецидив, като деянието е извършено на 09.10.2003 г. Наложеното наказание е за това, че е наел и не е върнал моторно  превозно средство на стойност 27 483 злоти от фирма за отдаване на автомобили под наем. От това наказание той е изтърпял една година, поради задържане с мярка за неотклонение „задържане под стража” и с остатък за изтърпяване 1 година и 9 месеца, за което той се издирва.

Съдът намира, от всички доказателства по делото, че е налице и опасност исканото за предаване лице да се укрие, тъй като от 2005 година до настоящия момент той не е бил намерен на адреса си в Полша, който е дал на съда. През 2010 г. полските власти са установили, че той се намира в Германия, като информацията за адреса му е дадена от родителите му. Давностният срок изтича на 21.01.2030 г., т.е. към настоящия момент давността на изпълнение на наказанието не е изтекла.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм