Близо една пета (17.4%) от решилите да гласуват все още се колебаят между две или повече партии, сочи проучване на социологическата агенция “Насока”. Меодитката на проучването е пряко face to face. Разпитани са 1200 респонденти на възраст 18+ години. Изследването е поръчано от медията “Булевард България”.

Цената на купения вот достига 150 лева

Социологът Елена Дариева обясни в рубриката “Часът на анализаторите” в “Кой говори” по Дарик радио, че се очаква едно фрагментирано 49-о НС, като електоратът на ПП-ДБ е една степен по-толерантен от този на ГЕРБ-СДС по отношение на присъствието на опонента в следващ кабинет. 

И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ говорят основно на твърдите си електорати, анализира Дариева. “При хоризонт от местни избори всяка една от тези две коалиции се въздържа от обединение с противниковия лагер, доколкото не иска да регистрира загуба на твърд електорат”, добавя тя. 

Без задържани за купуване на гласове в спецакцията на полицията в Пловдив

Агенцията очаква избирателната активност да е близка до предишния вот, но малко по-висока. Около 100-150 хиляди избиратели ще се върнат заради хартиената бюлетина.

Според политолога Христо Панчугов част от проблема е, че разговорът за управление на България е принизен до въпроса “Дайте да вземем да направим едно правителство. Това е една доста ниска политическа цел. Разговорът ще влезе за пореден път в коловоза на математиката - има или няма мнозинство”, добави експертът.

Бюлетините за предстоящите избори пристигат във Варна

Как обяснявате на вашите избиратели, че врагът от вчера изведнъж е станал приятел, попита политологът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм