Софийската районна прокуратура е наредила процесуални действия срещу лицата с прякори Ами и Пепи Еврото. Темата коментира политологът Милен Любенов в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

"Активизацията на прокуратурата е ясна. Защо се активизира сега? Отговорът е свързан с опитите на глания прокурор да остане на поста си, с оглед на развитието на политическата ситуация през последните две седмици. Редица журналистически разследвания са представяли доказателства за тези лица, които до момента са били подминавани. Дано всичко това не е някакъв опит по един или друг начин да се влияе на политическите процеси", коментира политологът.

Прокуратурата е започнала процесуални действия срещу Пепи Еврото и Размиг Чакърян

Текат разследвания и разпити на хора от приближения кръг на Бориков. Очаква се и Валентин Златев да бъде привикан.

"Не трябва да се работи така. Прокуратурата загуби няколко години да даде отговор на всички тези въпроси, които възникнаха преди 4 години. Гешев се опитва да покаже някакво ново лице, едва когато беше поискана неговата оставка и то от хората, които го инсталираха на този пост. Трябва да се даде възможност на прокуратурата да работи, да провежда независими и обективни разследвания", категоричен е Любенов.

"Това може да бъде оздравителен процес. Струва ми се, че ситуацията е назряла да се направи истинска реформа в системата на правораздаването, за да може тя да функционира пълноценно и ефективно", каза политологът.

„Радев тласка страната към гражданско неподчинение, става страшно“: И още реакции след връчването на мандата

"ГЕРБ са подложени на външен натиск. В България през последните години всички проблеми със завладяната държава и корупцията създават несугурност. За Борисов е важно в момента да се състави редовно правителство, защото ако няма такова, ще стане ясно на партньорите на България, че той се явява основна пречка за създаване на кабинет. Единствената работеща възможност за създаване на правителство е ПП-ДБ. ГЕРБ се опитват да изнудват, това е част от воденето на разговори. ГЕРБ ще се опитат да представят други политически лица. Всичко е въпрос на разговори и компромис, но след като става дума за ротационно правителство, става въпрос за отстъпки от страна на "Продължаваме промяната", смята експертът.

Асен Василев на разпит в прокуратурата заради заплахите към Радостин Василев

"Наистина изглежда небалансиран кабинет, защото от една страна има политически фигури на ПП, а на ГЕРБ не виждаме такива фигури. Този въпрос тярбва да се изясни. Има поле за маневри от страна и на двете коалиции и накарая да се получи един кабинет, който да застане зад програмата, свързана с редица реформи", заяви политологът.

Във връзка с изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната", Любенов заяви: 

"Не видях нищо кой знае колко скандално в тези записи. Това беше една емоционална дискусия и това пролича в самото гласуване. Виждаме, че Националният съвет е разделен на две по този въпрос. Ако видим записи от други национални съвети на другите водещи партии, картината би изглеждала доста по-различно."

Трифонов: Станахме свидетели на най-унизителното връчване на мандат за съставяне на правителство

"Недопустимо е поведението на Радев. Това което видяхме вчера не просто е проява на липса на добър тон в политиката, но показва и че президентът е фигура, на която не са му чужди авторитарно-популистките методи на управление. Радев има една последователна позиция от пролетта на миналата година, когато започна войната в Украйна. Той постоянно критикуваше действащото правителство и изигра не малка роля за свалянето на кабинета "Петков". Извенъж Василен и Петков се превърнаха в негов враг номер едно", заключи Любенов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм