“Очаквам изкуственият интелект да почне да ни управлява, преди България да успее да създаде редовен кабинет. Шегувам се, но добре, че е шегата, да си кажем истината. Не виждам при това разпределение възможност да се състави кабинет”. Така политологът и експерт в Българския институт за правни инициативи Теодор Славев коментира приключващата предизборна кампания и социологическите проучвания. 

„Алфа рисърч“: ГЕРБ излиза с едни гърди пред ПП-ДБ

По думите му кой ще е първи на изборите има само символно значение, защото други фактори ще вземат превес в това, което ще се случи после в парламента. Експертът определи кампанията като безинтересна, но припомни, че тя е пета за парламентарен вот и кандидатите са изморени. 

“Партиите гледат към местните избори. ГЕРБ няма как да задържат 24 от 28 областни градове, въпреки че искат да запазят каквото имат… “Продължаваме промяната” не искат да се развиват като масова партия”, анализира още Славев.

„Маркет линкс“: Интрига за първото място, победителят ще се реши в последните дни

Според него почти липсва дебатът кои са националните задачи, които трябва да свърши парламентът. “Накъде отиваме” - това изчезна от дебата преди изборите. Хората не могат да си изградят мотивация така”, каза той.

Политологът посочи, че няма нито една политическа партия, която да настоява за разширяване правомощията на главния прокурор, напротив - всички говорят за реформа на прокуратурата и механизми за отчетност.

Радослав Ефтимов: Да намериш четвърти за белот е по-трудно, отколкото да хванеш политик в лъжа

“Интуицията ми подксазва, че ако не се получи разбирателство кои са належащите проблеми, този път Румен Радев едва ли ще разширява мандатите. Няма да го направи поради заявките, които дава в момента, а и би подлежал на критики. Освен това вицепрезидентът Илияна Йотова го каза”, добави Теодор Славев. 

Той акцентира, че “всяка форма на правителство на малцинството означава скрита коалиция. Възможността ПП и ДБ да създадат правителство на малцинството означава да седнат и да се договоря други неща - постове и позиции в регулатори, например. То е отново форма на разбирателство. Това е реалността”. 

“Парламентарна република сме”. Алекс Алексиев се обърна към Радев с тениска в подкрепа на Морфов

Прогнозите на политолога са, че Румен Радев “ще управлява в рамките на тази година, ще подготвя и местните избори”.

По отношение на воденето на кампанията, експертът обясни, че обвинението между партиите отблъсква, но пък заздравява твърдия електорат. 

“БСП надминава “Възраждане”, толкова крайно дясна е станала”, изрази мнение Славев по отношение на искането за референдум за “джендър идеологията” и дефинира подобна политика като хомофобска.

Експерт по Дарик: Тотално невежество е “джендър” да се използва като синоним на “хомосексуалист”

Защо е важно да гласуваме?

“Гласувайте, защото иначе тежестта на негласуващите ще се увеличи. Да спасим остатъците от парламентарната демокрация, защото може да стане и по-лошо. Рано или късно ще имаме редовно правителство. Гласуването е пречка към това да стане по-лошо”, обобщи политологът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм