“Не виждам президента на Република България, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България” - тези думи отправи актьорът Александър Алексиев по време на церемонията по връчването на наградите “Икар” в понеделник вечерта. 

Радев в Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Той се качи на сцената заедно със своята съпруга - актрисата и режисьор Яна Титова - както и с двете им деца, за да обявят най-добрия куклен спектакъл и постиженията в кукленото изкуство. 

Двамата с Яна Титова бяха и с тениски, изразяващи подкрепата им към режисьора Александър Морфов

Радев: България не подкрепя общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Изказването на Алексиев, насочено към Румен Радев, идва след като държавният глава няколко пъти обяви, че България няма да участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна. Това се случва и на фона на точно противоположното решение на вече разпуснатото 48-о Народно събрание. Последваха критики към президента, че надвишава правомощията си, а част от партиите, които ще се борят за места в следващия парламент, обявиха, че ще предложат премахването на служебните кабинети. 

Шпатов по Дарик: Чудя се как Радев е минал теста за лоялност на САЩ

“Служебното правителство управлява повече отколкото последното избрано. Топката е в политиците, които сега ще изберем на 2 април. Дотогава няма кой да го спре Радев и служебния кабинет да правят каквото искат”, каза преди дни в “Голямото жури” в “Кой говори” по Дарик писателят Александър Шпатов. 

Тениските в подкрепа на Морфов пък са израз на позиция след скандала, разиграл се, но не на сцената на Народния театър, а в “кулоарите” на сградата. Напрежението между вече бившия ръководител “Връзки с обществеността” Велислава Кръстева, популярна като бивш пиар на ДПС, и главния режисьор на театъра Александър Морфов, разедини театралната трупа. 

Директорът на Народния театър: Напрежението идва от Минеков

Вратата на Кръстева осъмна надраскана с надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай" след представлението на "Хъшове" на 29 октомври. Впоследствие Морфов обяви, че той е авторът им, възмутен от демонстрираните политически обвързаности от страна на пиарката, която придружаваше почетния председател на ДПС Ахмед Доган до урните по време на изборите.

“Има време за война и време за мир”. Велислава Кръстева напусна Народния театър с цитат от Библията

Част от актьорите подкрепиха новия си директор Васил Василев. Той на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева. Друга част от актьорите пък застанаха на страната на Морфов и дори подеха подписка, организирана от актьора Валери Йорданов.

Морфов е дисциплинарно уволнен от Народния театър

В крайна сметка Кръстева обяви с метафоричен статус, че напуска поста, а съпругата на Морфов - актрисата Рени Врангова - обяви във Фейсбук, че Морфов е дисциплинарно уволнен. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм