Традиционно, първите мъже в държавата отправиха специални послания към българските граждани по света и у нас по повод празника 24 май. Държавният глава Румен Радев взе участие в честванията пред Националната библиотека в София „Св. св. Кирил и Методий“. 

"Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието", каза президентът и допълни, че нашата просвета, вяра и култура са съградили България като държава на духа.

"Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието", посочи държавният глава.

Служебният премиер Димитър Главчев пък заяви, че Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник. Главчев допълни, че той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура. 

„Нека помним делото на първите просветители, нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето огромно Благодаря“, призова той. 

Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни. Това каза кметът на София Васил Терзиев в словото си за 24 май по време на официалната церемония пред Националната библиотека, цитиран от БТА. 24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата култура и духовност, отбеляза Терзиев. 

Културата е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води в бъдещето. Книгите, музиката, изкуството – всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват духовно, каза кметът. 

Политическите лидери също отправиха пожелания за празника. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че най-голямото чудо е, че векове наред пазим буквите и езика си. В профила си във фейсбук Борисов написа, че за него най-хубавият и български празник е 24 май, допълни Борисов. 

Очаквайте подробности