Днес България чества делото на славянските просветители, Светите братя Кирил и Методий. Денят е обявен за празник на българската азбука, просвета и култура.

Един от най-важните български празници, той се празнува под една или друга форма вече над 170 години, а е официален празник на Република България от 1990 г. За първи път празникът се чества на 11 май 1851 г., организиран от Найден Геров в Пловдив, когато е църковният празник на Светите братя.

Шествия и специални събития ще има в цялата страна. От НСО обявиха, че се въвеждат мерки за сигурност в столицата София в района около паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Програмата за официално честване на празника в София ще започне с тържествено шествие от 10:30 часа, което ще тръгне от Археологическия музей. В 11:00 часа пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе официалната церемония по случай 24 май. 

Достъп на граждани до зоната за сигурност пред Националната библиотека ще бъде осигуряван от 09:30 часа през два пункта за проверка – на ул. „Шипка“ (срещу СУ „Св. Климент Охридски“) и  на бул. „Васил Левски“ (срещу Националната художествена академия).  

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.