Поредният трус по върховете на Движението за права и свободи предизвика вълна от реакции и коментари на политическия елит у нас. На влизане в Народното събрание и в кулоарите на парламента, повечето лидери не останаха безпристрастни към размяната на реплики между Доган и Пеевски.

ГЕРБ

В трусовете в ДПС, ГЕРБ видяха възможност да развият собствената си партия. Лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов не се нае да прогнозира кой ще победи в битката между Доган и Пеевски и я сравни с предстоящия финал на Европейското първенство между Испания и Англия. Според Борисов решаващо за съревнованието на върха на ДПС ще бъде мнението на българските мюсюлмани.

„Колкото по-зле са другите партии, толкова по-добре за нас. Малко ми е като Испания или Англия на финала – кой ще победи там, не ни касае. Кой е по-добър? Това трябва да го решат българските мюсюлмани, или християни. А що се касае за ГЕРБ ние винаги сме имали много български мюсюлмани. Сега е една добра възможност те да реализират своите знания и умения – в ГЕРБ“

ДПС

"Вчерашната ситуация показва, че тази криза, която се бе появила в ДПС, започва да се разрешава, според мен"

Това заяви на влизане в парламента независимият народен представител Рамадан Аталай. Той беше отстранен от ПГ на ДПС преди седмица, след началото на разцеплението в Движението. Преди дни Аталай коментира в ефира на Дарик, че почетният председател Ахмед Доган скоро ще излезе с позиция, което стана факт в сряда вечер.

"Смятам, че колективните органи, за които постоянно говорим, ще се съберем и всеки ще каже своето мнение и ще се вземе решение", допълни още Рамадан Аталай.

Аталай подчерта, че въпреки че Доган иска оставката на Пеевски като съпредседател на ДПС, това не означава, че той не може да остане депутат.

На влизане в НС пред репортери говори и другият съпредседател на партията - Джевдет Чакъров. Той отново изрази мнението, че ситуацията може да бъде разрешена "ако разумът надделее".

ПП-ДБ

"Продължаваме промяната - Демократична България" пък вижда в конфликта бавното, но явно разграждане на модела "Пеевски". Лидерите на партията Кирил Петков и Николай Денков цитираха писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Какво означава моделът „Пеевски“? Означава както МВР биеше по улиците миналата година, сега полицай чупи челюстта на младо момче. Заради парче пица, Калин Стоянов не реагира. Всичко това са примери за модела. На завзетата държава.“

Николай Денков от своя страна заяви:

Обърнете внимание в писмото на Доган – цитираме го тогава, когато той казва нещо, което ние казваме от 3 години. От 2021 г. и затова се борим

„Възраждане“

Новото начало май беше изядено от старато начало. Това коментира лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов в парламента. Той отбеляза, че не е ясно  дали ще видим Пеевски в следващите седмици, защото съдбата му не е била ясна.

“Кой беше Делян Пеевски, това е човек, който не знам дали ще успеем да видим вече в следващите няколко дни и седмици. В ДПС пак ще ви кажа, такива сблъсъци завършват с убийства или айде да не казваме убийства - инфаркти, инсулти, самоубийства, така се случват нещата в тази мафиотска групировка“

"Има такъв народ"

Тошко Йорданов определи “войната” в ДПС като много интересна иуточни, че ще следят случващото се.

Подробности чуйте в прикачените звукови файлове