Политически реакции след решението на Върховния административен съд за възможността да се върнат машините за гласуване на втория тур от местните избори. От ГЕРБ, ДПС и БСП бяха единодушни, че решения на съда не се коментират.

От ГЕРБ заявиха, че темата не трябва да се политизира. Като заявиха, че решенията на съда не трябва да се коментират, а да се изпълняват. Във „Фейсбук” от партията на Бойко Борисов призоваха политиците да уважават решенията на независимите български институции и да не ги използват за партийна пропаганда.

Делян Пеевски от ДПС настоя институциите да гарантират свободата и сигурността на вота. Според него решението на ВАС по отношение на машинното гласуване не подлежи на коментар, тъй като уважението към решенията на съда е основен демократичен принцип.

Пред журналисти Божидар Божанов от „Продължавае промяната-Демократична България” коментира, че Министерството на електронното управление коригира пропуска, който е установил ВАС и извършва процедурите. Според него министерството ще се справи в срок, така че в неделя да има машини на балотажите.

Божанов коментира и констатацията, че удостоверяването на машините от страна на министерството трябва да се прави от министъра на електронното управление, а не от негов заместник, като бе попитан и за това, че такава практика е имало и на предишни избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че щом така е решил съдът, значи така трябва да бъде.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ” коментира, че съдът не връща машините.

От партия „Възраждане” също коментираха решението като уточниха, че българският гражданин трябва да избира на кого да вярва - на ДАНС или на Върховния административен съд. По думите им противоречието в позициите е "поредният симптом за разпад на държавността".

Припомняме, че Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК.

„Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени”, съобщават от ВАС.

Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им. Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

Припомняме, че до отмяна на машинното гласуване се стигна, след като стана ясно, че Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от Сиела Норма и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм