Резултатите на местните избори на ГЕРБ са отлични, на фона на останалите. Това заяви на пресконференция лидерът на партията Бойко Борисов.

Относно това кого ще подкрепят на балотажа в столицата, Борисов заяви, че няма по-лошо от непоискано добро или подкрепа. Той призова избирателите им да гласуват по съвест, но каза още: “Както Хекимян каза, по-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност”. С тези думи Борисов намекна, че ще подкрепят Григорова. Припомняме, че в свой Фейсбук пост кандидатът за кмет на София, издигнат от ГЕРБ - Антон Хекимян - подчерта, че щяло да е трудно на балотажа да се избира между Държавна сигурност, визирайки миналото на Васил Терзиев, и държавна собственост, препращайки към Ваня Григорова. 

По думите му в София 3 години се е водела целенасочена атака срещу Йорданка Фандъкова и ГЕРБ от всички. Според него най-добрият начин да ГЕРБ да си върне София, е като я изгуби.

"Неприемливо е изказването на Бойко Бориов за подкрепа от страна на ГЕРБ за кандидата на БСП за кмет на София Ваня Григорова на балотажа в столицата." Това заяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова на пресконференция. Тя посочи, че текат разговори за подкрепа от други партии, но не даде конкретни примери.

“Очаквам в днешния ден, утре да излезе Бойко Борисов. ГЕРБ са големите губещи от изборите в София. Не знам дали ще се повдигне там лидерският въпрос, защото обикновено при такива кризи европейският стандарт е да се подават оставки. ГЕРБ губят от предишния общински съвет - елитът на ГЕРБ, назначен в държавни предприятия и прочие, без значение какъв е резултатът от балотажа, свършва и приключва… Хората, които подкрепят ГЕРБ, си казаха “Стига толкова”. Тези от тях, които ще излязат на втория тур, ще имат наказателен вот, въпросът е кого ще наказват”, коментира по Дарик радио политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

Според него подкрепа могат да дадат добре организираните и структурирани партии, а това са ГЕРБ и БСП. “Те са с много различни тежести. Това са партии, които имат списъци на членовете си, мога да почнат да им звънят”, уточни Славев.  

“Кметът на София в някакъв смисъл е и лице на държавата”, коментира той важността на столичния градоначалник. 

Припомняме, че излязоха финалните резултати от изборите в неделя. ЦИК изнесе официалните данни при 100.00% обработени изборни протоколи. А ето и кои са новите кметове: 

В 14 от областите ще има балотажи. В София - при 100.00% преброени протоколи - Васил Терзиев имa 31.80% и 119 121 гласа. Втора е Ваня Григорова с 21.59% и 80 8 75гласа, което изпраща битката за столицата на балотаж следващата седмица.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм