След като беше пуснат филмов клип, той каза на тълпата, че част от речта му е била изрязана. Той потърси оригинала ѝ в телефона си и я представи в пълния ѝ вариант, съобщи Би Би Си.

Снимка Getty Images: Робърт де Ниро

"Историята вече не е история", каза той. "Истината вече не е истина. Дори фактите се заменят с алтернативни факти и се задвижват от теории на конспирацията и грозотата".

Той се позова на учениците във Флорида, на които е било казано, че робите развиват умения "за тяхна лична изгода", и заяви, че развлекателната индустрия "не е имунизирана срещу тази гнойна болест".

Той посочи актьора Джон Уейн, цитирайки изказване от 1971 г. за коренните жители на Америка, в което той казва "Не смятам, че сме направили грешка, като сме им отнели тази велика страна".

"Как смеят?

Де Ниро продължи: "Лъжата се е превърнала в още един инструмент в арсенала на шарлатаните. Бившият президент ни излъга повече от 30 000 пъти по време на четиригодишното си управление и продължава да поддържа темпото в настоящата си кампания за възмездие.

"Но с всичките си лъжи той не може да скрие душата си. Той напада слабите, унищожава даровете на природата и проявява неуважение, например като използва Покахонтас като псувня", визирайки прякора на бившия президент за сенатор Елизабет Уорън.

"Тук се намесих аз и видях, че са редактирали всичко това".

Де Ниро, който в миналото е критикувал Тръмп открито, след това каза, че е трябвало да благодари на наградите "Готъм" и на Apple, които са направили "Убийци на цветна луна". "Но изобщо не ми се иска да им благодаря за това, което направиха. Как всъщност се осмелиха да направят това?"

След това актьорът представи своите колеги, за да приеме наградата "Историческа икона и създател".

Една от тях, Лили Гладстон, също спечели приза за най-добро изпълнение на главна роля - но не за "Убийци на цветната луна". Тя спечели за друг филм - "Непознатата страна", в който играе жена, която тръгва на пътешествие след смъртта на баба си.

Голямата награда за най-добър игрален филм бе присъдена на драмата "Минали животи", разказваща за любовници от детството в Южна Корея, които са разделени, когато единият от тях емигрира в САЩ.

Френската драма Anatomy of a Fall спечели две награди, а сериалът на Netflix Beef спечели в две телевизионни категории.

Apple и организаторите на наградите не са коментирали.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм