Компанията на Робърт де Ниро трябва да изплати на бивша служителка 1,2 млн. долара заради твърдения за дискриминация по полов признак и отмъщение, съобщава Би Би Си.

Решението на съдебните заседатели слага край на дългогодишната съдебна битка между актьора и бившата му лична асистентка Греъм Чейс Робинсън, започнала след нейното напускане от Canal Productions.

Г-жа Робинсън предяви иск за 12 млн. долара, като твърдеше, че е била малтретирана, унижавана, нископлатена и третирана като "офисната съпруга" на Де Ниро.

Но съдебните заседатели не признаха личната отговорност на актьора по време на гражданския процес.

Г-жа Робинсън е на заплата при Де Ниро в продължение на 11 години. През 2008 г. тя е наета за негов личен асистент, а по-късно е повишена до вицепрезидент по производството и финансите в компанията.

Но след като напуска през 2019 г., тя го съди за "емоционален стрес и увреждане на репутацията", твърдейки, че той често е правил "вулгарни, неуместни и джендър коментари" и ѝ е възлагал "стереотипно женски" задачи.

Той настоява, че никога не е злоупотребявал, и макар да признава, че понякога е бил лош, отричайки твърденията на г-жа Робинсън.

Canal предявява насрещен иск за 6 млн. долара, обвинявайки я в злоупотреба със служебни средства, кражба на собственост на компанията и прехвърляне на повече от 450 000 долара в самолетни мили към личната ѝ сметка.

Но след осем дни на свидетелски показания и пет часа обсъждане на дуелните искове, журито не призна г-жа Робинсън за отговорна за нито един от исковете на Canal за финансови нарушения.

Де Ниро не беше в съдебната зала, когато присъдата беше прочетена на глас в четвъртък.

Г-жа Робинсън беше видяна да се усмихва при обявяването на решението и да прегръща адвокатите си, след като съдебните заседатели напуснаха залата.

"Г-жа Робинсън не само спечели делото си срещу Canal, но и журито  напълно я оправдава, като определи твърденията на Де Ниро срещу нея за неоснователни", казва Дейвид Санфорд в изявлението си.

В продължение на два дни на свидетелската скамейка Де Ниро призна, че понякога я е ругаел и е повишавал глас в нейно присъствие, но заяви, че "никога не е злоупотребявал, никога".

Но в драматичен изблик той я погледна директно и изкрещя "срам за теб" в цялата съдебна зала.

Той каза, че тя е предявила все по-големи искания, за да остане на работа, което го е накарало да увеличи заплатата и титлата ѝ, въпреки че задълженията ѝ са останали почти същите.

На свой ред г-н Робинсън заяви, че Де Ниро е изисквал от нея да бъде на разположение по телефона по всяко време, включително и по празниците, и ѝ е крещял.

Тя твърди, че е напуснала след "емоционален и психически срив", който я е накарал да се почувства така, сякаш е ударила "дъното", и че е страдала от тревожност и депресия.

"Нямам социален живот", казва тя. "Загубих живота си. Загубих кариерата си. Загубих финансовата си независимост. Загубих всичко."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм