Турската полиция се намеси по време на провеждането на прайда в Истанбул, като задържа десетки участници и фотограф на АФП, предаде БГНЕС, позовавайки се на журналисти на АФП от мястото на събитието.

Местната администрация беше забранило шествието около площад Таксим в центъра на Истанбул, но демонстрантите се събраха наблизо по-рано от предвиденото при засилено полицейско присъствие.

Три хиляди шестваха в чест на свободата и семейството в София

Полицията задържа участниците в прайда, като ги натовари в автобуси. Сред тях е бил и главният фотограф на АФП Бюлент Кълъч, на когото са поставени белезници отзад.

Кълъч, който беше задържан и миналата година по време на прайда, в момента е в полицейски.

Стотици протестиращи, носещи знамената с цветовете на дъгата, продължиха митинга в знак на несъгласие с полицията.

Съдът в Страсбург: Хомофобията да влезе в НК като утежняващо обстоятелство

Въпреки че хомосексуалността е законна през целия период на съществуване на съвременната турска република, ЛГБТК хората посочват, че редовно са подлагани на тормоз и злоупотреби.

Истанбулският прайд се провежда всяка година от 2003 г. насам.

Последното шествие, което се проведе без забрана през 2014 г., привлече десетки хиляди участници в едно от най-големите ЛГБТК събития в региона с преобладаващо мюсюлманско население.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм