Бургаският дехов оркестър е номиниран за награда „Кристална лира“ с юбилейния си концерт на 3 декември 2022 г. в Културен дом НХК. Поводът бе 75 години от създаването му.

На самото събитие оркестърът бе награден с „Кристално огърлие“ на СБМТД. А „Кристална лира“ е отличие, създадено през 1997 г., което се връчва с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство. Инициатори отново са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и агенция „Кантус Фирмус“. През настоящата година събитието се реализира с медийната подкрепа на радио „Класик А“.

Чест и привилегия за музикантите от Духовия оркестър на Бургас е да бъдат номинирани сред редицата други известни български изпълнители, състави и педагози. Можете да гласувате за него до 30 октомври тук:

https://radioclassica.bg/lira2023/

През 1947 година в Бургас е създаден Граждански Духов Оркестър. Той е следовник на сформирания през далечната 1889 година военен оркестър към 24-и Черноморски пехотен полк.

Основен стремеж на оркестъра през всичките тези години е поставянето на духовата музика във фокуса на общественото полезрение. За целта той поддържа високо професионално майсторство и разнообразен репертоар.

Всички дейности на оркестъра днес са подчинени на идеята да затвърдят неговото име като своеобразна културна емблема на град Бургас.