Почина външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщи днес агенция БелТА, позоваваще са на Анатолий Глаз, говорител на беларуското министерство. Причините за смъртта са неизвестни, няма данни той да е бил в лошо здравословно състояние.

Кой е Владимир Макей?

Владимир Владимирович Макей е роден на 5 август 1958 г. в Гродненска област. Завършва Минския държавен педагогически институт за чужди езици, работи в Съвета на Европа и като началник на управлението за общоевропейско сътрудничество в беларуското външно министерство. През 2000-2008 г. е помощник на президента Александър Лукашенко, а през август 2012 г. е назначен за министър на външните работи.

Външният министър на Беларус: Преразглеждаме готовността на нашите войски

Преди президентските избори и масовите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 г. Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия, отбелязва Ройтерс.

Той обаче рязко промени позицията си след началото на протестите и заяви, че те са замислени от западни агенти.

"Шокирани сме от новината за смъртта на беларуския външен министър Владимир Макей", заяви в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

НАТО увеличава запасите от оръжия и силите в източната част на блока

В началото на октомври Макей потвърди в интервю за руския в „Известия“, че се прави преглед на оперативната готовност на войските в Беларус.

Запитан за трудностите при частичната мобилизация на Русия, той отговори: "Със сигурност нямаме такива проблеми. Но президентът (на Беларус бел.ред) иска още веднъж да преразгледа готовността на въоръжените сили и териториалните отбранителни сили за неочаквани ситуации.

„Днес за жалост светът е станал толкова непредсказуем, че не можем да вярваме никому", каза висшият беларуски дипломат през октомври. „Подобни сигнали не бива да остават без адекватна реакция“, изтъква той и уверява: "Затова и въоръжените сили на Република Беларус, и правоохранителните органи, и спецслужбите са готови да дадат отпор на всякакви евентуални провокации от страна на съседните държави".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм