Външният министър на Беларус Владимир Макей потвърди в интервю за руския в „Известия“, че в момента се прави преглед на оперативната готовност на войските.

„Има данни, че гранични с Беларус държави планират провокации и едва ли не се готвят да заграбят части от територията й. Точно затова президентът Александър Лукашенко проведе съвещания със силовите структури и в Беларус е обявен режим на антитерористична операция“, заяви външният министър, цитиран от БТА.

Запитан за трудностите при частичната мобилизация на Русия, той отговори: "Със сигурност нямаме такива проблеми. Но президентът (на Беларус бел.ред) иска още веднъж да преразгледа готовността на въоръжените сили и териториалните отбранителни сили за неочаквани ситуации.

НАТО увеличава запасите от оръжия и силите в източната част на блока

Поради тази причина по негови думи се проверява кой е регистриран и дали и подходящ за военна служба. „Това е необходимо, за да не бъдат призовани хора с увреждания или такива, които не трябва да служат в армията. След това ще има обучение за тези, които са подходящи за военна служба“, обясни Макей.

НОВИЯТ ЕПИЗОД ОТ "ЗДРАВЕ НА ФОКУС":

Макрон към Путин: „Не искаме световна война“

Той потвърди, че редица атакуващи самолети са преоборудвани, така че да могат да носят не само конвенционални бойни глави, но и ядрени оръжия. „Ако ядрените оръжия наистина са разположени на територията на съседните ни страни, тогава могат да бъдат предприети по-строги стъпки", каза външният министър, вземайки предвид изявление на Полша за разполагане на американски ядрени оръжия там.

Днес за жалост светът е станал толкова непредсказуем, че не можем да вярваме никому", казва висшият беларуски дипломат. „Подобни сигнали не бива да остават без адекватна реакция“, изтъква той и уверява: "Затова и въоръжените сили на Република Беларус, и правоохранителните органи, и спецслужбите са готови да дадат отпор на всякакви евентуални провокации от страна на съседните държави".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм