Министрите на отбраната на НАТО се споразумяха да увеличат съюзническите запаси от оръжия, боеприпаси и оборудване. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви това на пресконференция след двудневната среща на ръководителите на отбранителните структури на алианса в Брюксел, предаде БГНЕС.

Макрон към Путин: „Не искаме световна война“

"Днес решихме да увеличим запасите от оръжия, боеприпаси и оборудване, за да укрепим способностите си и да ускорим процеса на отбранително планиране на НАТО, за да осигурим на индустрията дългосрочното търсене, необходимо за увеличаване на производството", каза той.

Освен това министрите на отбраната на НАТО решиха да увеличат числеността на силите за свръхбързо реагиране в източната част на блока.

Ердоган: Турция се обявява за справедлив край на войната между Русия и Украйна

"Увеличаваме числеността на силите за свръхбързо реагиране, в източната част на алианса вече има повече войски, включително 8 бойни групи от Балтийско до Черно море, които могат бързо да бъдат увеличени до размера на бригада", заяви Столтенберг.

Съюзниците се споразумяха също така да продължат да повишават устойчивостта на критичната подводна и енергийна инфраструктура. След саботажа на газопровода "Северен поток" НАТО удвои присъствието си в Балтийско и Северно море до 30 кораба, подкрепени от самолети за морско патрулиране и подводни способности.

Изпращаме на Украйна по 5000 брoя зимни облекла и обувки

Генералният секретар Столтенберг заяви, че НАТО ще продължи да увеличава подкрепата си за Украйна, като същевременно укрепва отбраната и възпирането на Алианса и работи за повишаване на защитата на критичната инфраструктура.

В речта си след двудневна среща на министрите на отбраната Столтенберг похвали осъждането от страна на Общото събрание на ООН на опита на Русия за незаконно анексиране на четири региона в Украйна.

"Това е ясно и категорично послание, че Русия е изолирана и че светът е с Украйна", каза той, като повтори, че НАТО не е страна в конфликта, но че съюзниците ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

За по-нататъшно укрепване на украинската отбрана генералният секретар обяви, че НАТО скоро ще предостави на Украйна стотици заглушители на дронове, които да се използват срещу руски и ирански дронове.

По повод на неотдавнашните ядрени заплахи на Русия генералният секретар даде да се разбере, че ядрената реторика на президента Путин е опасна и безотговорна и че всяка употреба на ядрено оръжие от страна на Русия ще има "тежки последици".

Столтенберг: Въздушната отбрана на Украйна е основен приоритет

Следващата седмица НАТО ще проведе ежегодното си рутинно учение за ядрена готовност, заяви Столтенберг, като добави, че планирането на учението е започнало преди много месеци.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм