Захванахме първия истински летен месец - юни, така както изпратихме май, с приятни дневни температури, но и с доста гръмотевични събития, порои и дори наводнения покрай речните корита в Северозапада.

Синоптичните модели най-общо не дават сериозна промяна на ситуацията и преход към истинско лято без валежи и с високи температури. Времето остава подобно на това, което познаваме от последните седмици.

НИМХ: Още два дни дъжд и сме на три морета

Все пак днес, в сряда и четвъртък, донякъде и в петък, валежите ще са малко вероятни и то само над планинските райони на Западна България, като и там ще са на изолирани места. Температурите в този период няма да се променят съществено - ще са в интервала от 24 до 29 градуса.

В сряда и четвъртък времето ще е най-стабилно, с много слънце и по-високи температури, особено в равнините на страната.

Бури и градушки ще се редуват с жеги през юни

Според двата модела - американски и европейски, от събота нататък отново ще има известна лабилизация на атмосферата над България и очакваме валежи и гръмотевична дейност на повече места в страната, особено в неделя и понеделник, като тогава валежи може да има и по Черноморието.

Прогностична карта на по-ниските от обичайните температури около 13 юни. ClimateReanalayzer

През следващата седмица ще се запази вероятността за следобедни превалявания, на места - гръмотевици, дори градушки, като в средата на следващата седмица ще има и период на по-ниски дневни температури заради проникване от североизток на по-хладни въздушни маси. Това ще доведе и до вероятността от нови валежи.

„Убийци“ и „престъпници“: Метеоролозите са подложени на безпрецедентен тормоз от привърженици на конспиративни теории

Средноденонощната температура в района на София през юни варира от около 19 до 21 градуса в първите дни на месеца, до вчера все още не бе достигнала 17 градуса. Но с напредването на месеца ще се повишава.

Кога ще дойде истинското лято, кога ще видим по-високи, типично летни температури?

Синоптичните модели имат известен отговор на този въпрос. Според тях около 20 юни е вероятно да имаме период на топло време, когато температурите ще се повишат и на места в страната ще достигнат 34, дори 36 градуса.

Все пак това са само предварителни разчети, нека мине време, за да видим, дали това ще се окаже точна прогноза. 

В Европа по-топло от обичайното, без да е горещо, се очаква в следващите дни да бъде в района на Бенелюкс и в части от Скандинавието, истинска гореща вълна в момента не се прогнозира никъде на Стария континет.

Учени построиха къща от бетон и използвани памперси

Започна сезонът на ураганите в Атлантика, но в момента няма активна буря. В тази връзка последни изследвания на седименти показват, че по време на Малката ледена епоха, между 14 и 17 век, активността на ураганите е била по-висока от днешната, което е изненадващ резултат, тъй като се счита, че малко по-високите приземни температури ще повишат честотата на ураганите, но такава зависимост не се наблюдава.

“Реорганизация заради климата”. Милиарди хора може да се преместят заради високи температури

Друга изненадваща констатация, която влиза в противоречие с парадигмата за последствията от затоплящия се климат е увеличението на шелфовия лед в Антарктида за период от 10 година. Ледът се е увеличил с 661 гигатона, или с около 6 хил. квадратни километра. Вижте тук

Чака ни период на хубаво лятно време, без жеги, нека му се наслаждаваме, че не се знае след 20 юни какво ни е приготвила природата.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм