Крал Чарлз е бил привързан към плюшеното си мече от детството си дори и в зряла възраст, според нова биографична книга.

Според SkyNews, той все още пътува с плюшеното си мече. Дали от суеверие, или от сантименталност, не става ясно.

В биографията „Кралят: Животът на Чарлз III“, издадена на 8 ноември, Кристофър Андерсен пише, че бившият доверен камериер на сегашния крал, Майкъл Фосет, е отговарял за грижите за плюшеното животно – когато Чарлз е бил на четиридесет години. Всеки път, когато играчката се нуждаела от поправка, бившата бавачка на кралската особа Мейбъл Андерсън бивала изведена от пенсия, за да извърши необходимите поправки.

Протестиращи хвърлиха торта върху восъчна фигура на крал Чарлз III (видео)

Новата книга „Кралят: Животът на Чарлз III“ твърди, че монархът може да бъде „зъл“ към служителите и че като възрастен, той е натоварил както своя камериер, така и една пенсионирана бавачка със задачата да се грижат за любимото му плюшено мече от детството.

Според бивш камериер, пенсионираната бавачка „е единственото човешко същество, на което е позволено да носи игла и конец за шиене на плюшеното мече на принц Чарлз. 

Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания

"Беше на четиридесет години и всеки път, когато това плюшено мече трябваше да бъде ремонтирано, го приемаше, сякаш собственото му дете има сериозна операция“, пише Андерсен.

Служителят Фосет отговарял и за изстискването на паста за зъби върху четката за зъби на тогавашния принц на Уелс, за бръсненето на лицето му, помагането му да облече панталоните и да завърже обувките си. Той слагал пижамата на краля и всяка вечер го слагал в леглото му.

Очаквало се и градинарският персонал в имението на Чарлз Хайгроув също да отговаря на неговите взискателни стандарти.

Интерес към картините на Чарлз III: Продадоха на търг гравюра за над 5000 паунда

Главният градинар, пише Андерсен, се събуждал всеки ден със списък от „инструкции и оплаквания, написани от неговия шеф с червено мастило“.

„Принц Чарлз очевидно се радваше да ни тормози“, каза служител на Highgrove пред Andersen. 

„Той можеше да бъде приятен и учтив, но през повечето време беше мрачен и злобен. Крещеше и обиждаше, когато стъпехме накриво", добавя той. 

Чарлз III към Лиз Тръс: Мили Боже, отново сте тук (видео)

Друг бивш камериер, Кен Стронах твърди в книгата, че е видял Чарлз, в разгара на спор с тогавашната му съпруга, принцеса Даяна, да грабва тежка дървена кутия за обувки и да я хвърля по нея, като кутията се разминава на косъм от главата й.

Друг път Чарлз, който бил отседнал в шикозна вила на приятел в Южна Франция, се твърдяло, че се вбесил, когато случайно загубил едно от копчетата си за ръкавели в мивката на банята.

„Изпаднал в гняв, той дръпна мивката от стената, след което я разби, търсейки копчето за ръкавелите“, пише Андерсен. 

Официално: Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май 2023

„Неспособен да намери липсващите бижута, принцът на Уелс се завъртя и сграбчи камериера си за гърлото. Стронах се освободи, изхвръкна през една странична врата и влезе в шкаф за спално бельо. Ужасен, той се сгуши там за тридесет минути, преди да чуе Чарлз да напуска банята".

Твърди се, че гневът на Чарлз се разпрострял и в тесния му социален кръг.

„Веднъж, докато беше на гости в селския дом на приятел, Чарлз искаше малко чист въздух“, пише Андерсен. 

„Тъй като не можа да отвори прозореца, той вдигна един стол и го разби”, разказва той.

Крал в шотландска пола: Чарлз III на посещение в Шотландия

Чарлз е имал много специфични изисквания, когато ставаше дума за закуска, според книгата.

Бивш слуга разкрива в книгата, че подносът за закуска на Чарлз трябва да съдържа „чаша и чинийка отдясно със сребърна лъжица, насочена навън, под ъгъл на пет часа. Маслото трябва да е на три топки и да е охладено. Кралският тост винаги е в сребърна решетка, никога в чиния“, пише Андерсен. „Асорти от конфитюри, желета, мармалади и мед се сервират на отделен сребърен поднос.

Готови са първите монети с лика на крал Чарлз Трети (снимка)

Вечерята на Чарлз почти винаги включвала зелена салата с рохко сварено яйце, но яйцата се оказали предизвикателство за кухненския персонал.

„Готвачите в кралската кухня обикновено приготвяха няколко триминутни яйца, преди да се уверят, че едното е сготвено така, че да отговаря на стандартите на принца“, пише Андерсен. „Останалите бяха изхвърляни от принца.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм