С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, започна честването на 146-тата годишнина от Освобождението от османско владичество в Пловдив.

„Мракът на робството не успя да угаси пламъка на вярата, не можа да заглуши родната българска реч. Вярата победи робството. Спасителната православна вяра вдъхнови и героите на Освобождението, които отдадоха живота си за нашето Отечество“, заяви пловдивският митрополит Николай и пожела мир независимост, свобода и благоденствие на всички.

„Всяка година на този ден ние се връщаме към своята славна история, за да е жива паметта и за да предаваме на поколенията светлината, блестяща през очите на Левски, извираща от думите на Ботев, изправена гордо в цялата висота на връх Шипка“, каза и кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Стотици изкачиха хълм Бунарджика за тържественото честване пред паметника на руските освободители. Слово произнесе почетният гражданин на Пловдив проф. Любозар Фратев.

"В историята ни има много противопоставяне и омраза, които са изцедили  и днес изцеждат силите на нацията. Но има и величави примери за сплотяване около националните идеали.  Днес страната ни е част от обединена Европа, но все още не успява да се впише адекватно в нея. Това, което е потребно, са воля и вяра", заяви пред събралото се множество Фратев.

В церемонията участие взеха представители на местната власт, граждани, взвод, венценосци и военен духов оркестър, комитет "Родолюбие" и Общински комитет „Васил Левски“.

С тържествена заря-проверка на площад „Централен“ завършиха честванията по повод Националния празник на България. Участие в нея взеха военни формирования от пловдивския гарнизон, а официално слово произнесе командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„В дни като днешния ние всички трябва добре да съзнаваме, че Освобождението не е еднократен акт, а дълъг исторически процес. Че свободата е преди всичко дълг и отговорност за всеки един от нас към днешния и утрешния ден на България. И нека всеки наш бъдещ ден бъде озарен с гордостта и отговорността, че България е една от най-древните държави в Европа, че нашият народ е малък, но смел и непреклонен, преминал през жестоки страдания, но постигнал и велики победи“, каза в речта си генерал-майор Явор Матеев.