В Пловдив бе почетена 147-та годишнина от героичния подвиг на българския поет  и революционер Христо Ботев и неговата чета. Церемонията за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни  включваше военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя. Тя се състоя пред паметника на поета в Цар Симеоновата градина.

Строят бе приет от майор Касабов. Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования от пловдивския гарнизон - почетна рота и венценосци, членове на комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, ученици от пловдивски училища, представители на политически партии, обществени организации, културни институции, много граждани и  медии.

Водещият Ивайло Христов - актьор от Драматичен театър Пловдив, изпълни стихотворението „Майце си“ от Христо Ботев.

Официалното слово бе произнесено от поета, писателя, театралния и кино режисьор, носител на награда „Пловдив“ Крум Филипов.

"Няма по-силен знак на преклонение пред героите от тази минута, в която притихваме в общност на размисъл и спасение. Минутата на сирените. Почитта трудно се изразява с думи. В тази картина няма думи. Една минута, която превръща цяла България в храм. Една единствена минута в годината всички българи сме под един купол, под един звук и под едно знамение", каза пред събралото се множество Филипов.

Десетки пловдивчани положиха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в знак на почит към героичното му дело.