Всички познават и обичат Джулия Робъртс. Хубавата жена има ключова роля в развлекателната индустрия от края на 80-те години на миналия век и оттогава не е намалила темпото. От романтични комедии до сърцераздирателни драми - Джулия Робъртс е направила всичко! Ето няколко интересни факта, които може би не сте знаели за тази холивудска звезда:

Снимка: Getty Images

Първата главна роля на Джулия Робъртс във филма "Мистична пица"

Въпреки че най-известната ѝ роля е "Хубава жена" през 1990 г., истинската дебютна роля на Джулия Робъртс е красивата Дейзи в "Мистична пица" от 1988 г. Романтичната комедия наистина показва Робъртс и позволява на света да я види като истинска актриса в главна роля!

Филмов постер: Amazon.com

Различна кариера

Джулия Робъртс не е гледала само към червения килим. Първият избор за кариера е бил тази на ветеринарен лекар. В интервю за новозеландската телевизия TVNZ тя споделя, че е искала да стане ветеринар, "но после открих колко трудна може да бъде науката". Тя многократно е разказвала за любовта си към животните и ветеринарите.

Здравей, Ню Йорк!

Веднага след завършване на гимназията Робъртс се отнася доста сериозно към актьорската професия. Тя решава да се премести от родния си град Смирна, Джорджия, чак в Ню Йорк, за да преследва мечтата си.

Братя и сестри

Джулия Робъртс има двама братя и сестри - Ерик и Лиза. Всички те работят в шоубизнеса, а Ерик е баща на известната актриса Ема Робъртс. Ако искате да видите този дует леля/племенница заедно на екран, бих ви предложил "Денят на влюбените". 

Да плетем заедно

Освен че е блестящо талантлива актриса, Джулия има и любимо хоби извън екрана. Плетенето! Известно е, че тя плете почти на всяка снимачна площадка, на която стъпи.

Академичен ангажимент

През 2003 г. Робъртс се снима в "Усмивката на Мона Лиза" в ролята на колежански професор, който преподава история на изкуството. За да се подготви за ролята си, Робъртс решава сама да посещава някои курсове в Нюйоркския университет в Ню Йорк. 


Снимка: Getty Images

Оскарите

Актрисата е номинирана за "Оскар" общо четири пъти. Първата номинация е през 1989 г. след участието ѝ в "Стоманени магнолии". Първата победа на Робъртс обаче идва години по-късно, през 2001 г., за ролята ѝ в "Ерин Брокович". Филмът е базиран на истинската Брокович, природозащитничка и майка, която помага за изграждането на успешно съдебно дело срещу Pacific Gas and Electric Company.

Продуцентска компания 

Подобно на много други холивудски звезди, Джулия Робъртс взема креативното бизнес решение да основе собствена продуцентска компания. Компанията има заслуга за филми като "Прислужница в Манхатън" и "Яж, моли се и обичай". Името на компанията, Red Om, всъщност е фамилията на съпруга ѝ.

Безсъници в Сиатъл

Тя отказва ролята на главна актриса в "Безсъници в Сиатъл". Вместо нея ролята получава кралицата на романтичните комедии Мег Райън. 

Благотворителност

Джулия има голямо сърце. От няколко години е ангажирана с УНИЦЕФ. Агенцията е известна с това, че осигурява на децата по света убежище и нови възможности. През 1995 г. Робъртс пътува с тях до Хаити.


Снимка: Getty Images

Италианска афера

По време на снимките на филма "Яж, моли се и обичай" Джулия Робъртс казва, че е качила близо десет килограма само от постоянното ядене на паста.

Двоен глас

След като заснеме филм, тя невинаги може да се включи в процеса на редактиране. Репликите се променят, добавят се неща и понякога гласът на актьора е необходим в постпродукцията. Когато Робъртс не е на разположение, тя разполага с дубльор на гласа, който ѝ помага. Дубльорката на Джулия за ADR (автоматичен заместител на диалога) е актрисата Ейми Ландекър. Гласът на Ландекър се появява в множество трейлъри на филми.

Моментът, в който тя разбра

Всички актьори си спомнят момента, в който са разбрали, че са успели. Моментът, в който са разбрали, че упоритият труд се е отплатил и са видели проблясъка на славата. За Робъртс това се случва в обществена тоалетна. Да, прочетохте правилно. Робъртс била в тоалетна кабинка, когато друга жена в тоалетната попитала дали момичето в кабинка № 1 е от филма "Мистик Пица".

Семейство

Снимка: Getty Images

Робъртс и сегашният ѝ съпруг Даниел Модър се запознават на снимачната площадка на филма "Мексиканецът" през 2001 г. Модър работи като асистент-оператор, когато двойката се запознава и в крайна сметка се жени.

Заради любовта към Шърли

Робъртс възхвалява Шърли Маклейн като една от най-близките си приятелки, менторки и най-великите актриси. Двете споделят екрана в "Стоманени магнолии" и "Денят на влюбените". 

Най-ярката усмивка

Усмивката на Робъртс е трудно да бъде пропусната. Често се казва, че тя има усмивка за милиони долари. Преди няколко години Робъртс го направи официално и застрахова красивата си усмивка за 30 милиона долара.

Секс сцени

Споменахме двойника на гласа, но в историята на Джулия Робъртс има и двойник на тялото. На филмовия плакат от "Хубава жена" лицето на Робъртс всъщност е дигитално поставено върху двойник. Тя е била доста откровена относно факта, че не се снима в голи сцени. Твърди, че "просто не е моето нещо". За голите й сцени в "Хубава жена", както и за всеки друг филм, в който има разкриващи сцени - има дубльор.

Филмов постер: IMDB

Пътят на Джулия Робъртс от провинциалното момиче, което мечтае да стане ветеринарен лекар, до една от най-обичаните холивудски актриси е наистина забележителен. Със своя талант, отдаденост и сърце за благотворителност тя продължава да завладява сърцата на феновете по целия свят. 
 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм