Почти две години след края на опекунството над нея Бритни Спиърс разказва историята си със свои собствени думи с издаването на мемоарите си "Жената в мен".

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)

Определяна като "смела и изумително трогателна" история за свободата, славата, майчинството, оцеляването, вярата и надеждата, дългоочакваната книга дава представа за сценичната ѝ кариера, връзката ѝ с Джъстин Тимбърлейк, приятелствата със звезди, сред които Мадона и Парис Хилтън, и срива ѝ през 2007 г.

В нея се съдържат и подробности за противоречивото 13-годишно попечителство, което в крайна сметка е прекратено, след като 41-годишната Спиърс се изказва в съда с молба да бъде освободена.

Тя посвещава книгата на синовете си Шон и Джейдън Федърлайн, които сега са съответно на 18 и 17 години: "За моите момчета, които са любовта на живота ми".

Ето и основните разкрития от "Жената в мен".

Ранен живот: "Обикновено се страхувах"

Спиърс описва често трудния си домашен живот, когато израства в Кентууд, Луизиана, и казва, че майка ѝ Лин и баща ѝ Джейми "постоянно се карали". Тя разказва за неговите борби с алкохола, които са описани и по време на по-късните изслушвания за настойничество. "Обикновено се страхувах в дома си", казва тя.

"Най-тъжното за мен беше, че това, което винаги съм искала, беше баща, който да ме обича такава, каквато съм - някой, който да ми каже "Просто те обичам". Ти можеш да направиш всичко точно сега. Аз пак ще те обичам с безусловна любов".

На деветгодишна възраст, след като на първото си прослушване не успява да попадне в "Mickey Mouse Club", защото е твърде малка, тя казва, че се връща в Луизиана и работи в ресторант за морски дарове, "чистейки миди и сервирайки чинии с храна, докато танцувам в сладките си костюмчета". На 13-годишна възраст звездата казва, че е пиела и пушила, а на тази възраст е започнала и да шофира.

Връзка с Джъстин Тимбърлейк: до аборта

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)След като от втория си опит попада в "Mickey Mouse Club" - "тренировъчен лагер за развлекателната индустрия" - Спиърс се запознава с други бъдещи звезди, сред които Кристина Агилера, Райън Гослинг и Джъстин Тимбърлейк.

Първата ѝ целувка с Джъстин е по време на игра на "Истина или предизвикателство", а по-късно двамата започват да се срещат, когато кариерите им стартират - нейната като солова звезда, а неговата с NSYNC. Тя казва, че е била "толкова влюбена в него, че е било жалко".

Преди излизането на книгата бяха разкрити подробности за това, че Спиърс е направила аборт по време на връзката им, като певицата обясни за бременността:

"За мен това не беше трагедия, но Джъстин определено не беше щастлив от бременността. Той каза, че не сме били готови да имаме дете в живота си, че сме били твърде млади."

Звездата признава, че е изневерила веднъж на Тимбърлейк, но твърди, че това е станало, след като е знаела, че той ѝ е изневерявал няколко пъти. Тя разказва как ѝ е повлияло, когато изневярата ѝ сякаш е била споменавана след раздялата им в неговия видеоклип Cry Me A River.

"В новинарските медии бях описана като блудница, която е разбила сърцето на златното момче на Америка. Истината: аз бях в кома в Луизиана, а той щастливо бръмчеше из Холивуд".

Спиърс продължава да твърди, че в Холивуд "винаги е имало повече свобода за мъжете, отколкото за жените... но аз бях съкрушена". 

Въпреки това, когато разглежда въпроса за това как Тимбърлейк веднъж е казал на интервюиращ, че са имали сексуална връзка, Спиърс защитава бившия си.

"Предвид факта, че имах толкова много фенове тийнейджъри, моите мениджъри и пресаташета дълго време се опитваха да ме представят като вечна девственица - нищо, че с Джъстин живеехме заедно и правех секс от 13-годишна.

"Бях ли ядосана, че той ме "разкри" като сексуално активна? Не. Честно казано, хареса ми, че Джъстин каза това. Защо мениджърите ми работеха толкова усилено, за да твърдят, че съм била някаква девствена млада девойка дори до 20-те си години. Чия работа беше дали съм правила секс, или не?"

Въпросите за тялото и сексуалния ѝ живот

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)

Трудно е да си представим, че някои от въпросите, с които Спиърс се сблъсква като тийнейджърка и млада жена в началото на кариерата си, се задават на звездите днес. В книгата си тя казва, че ѝ е било трудно да се чувства толкова "безгрижна" като Тимбърлейк, тъй като "всички са правили странни коментари за гърдите ми, искали са да знаят дали съм си направила пластична операция".

По-нататък тя пише за негативните реакции към външния ѝ вид и танците, "които продължиха с години", и казва:

"Никога не бях съвсем сигурна какво според всички тези критици трябваше да правя - имитация на Боб Дилън? Бях тийнейджърка от Юга. Подписах името си със сърце. Харесваше ми да изглеждам сладка. Защо всички се отнасяха към мен, дори когато бях тийнейджърка, сякаш съм опасна?"

Тя описва, че в публиката на нейните представления има "все повече възрастни мъже". 

"Понякога се стрясках, когато виждах, че ме поглеждат, сякаш съм някаква лолитна фантазия за тях. Ако бях секси, те сякаш смятаха, че трябва да съм глупава. Ако бях секси, нямаше как да съм талантлива".

Звездата разказва, че се е обърнала към религията и към лекарства, отпускани с рецепта.

"Опитвайки се да намеря начин да защитя сърцето си от критиките и да запазя фокуса върху това, което е важно, започнах да чета религиозни книги... Започнах да вземам и Прозак."

Флирт с Колин Фарел, менторството и целувката на Мадона

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)

През 2003 г. след раздялата си с Тимбърлейк Спиърс често беше публично снимана с актьора Колин Фарел. Тя разказва, че го е сметнала за красив, разбрала, че снима филма си S.W.A.T, и заминала за снимачната площадка, за да се представи.

Звездата разказва подробно как е присъствала с Фарел на премиерата на един от другите му филми - "Рекрутът", като казва, че случайно е носела горнище на пижама, което е мислела за риза, и описва краткия им двуседмичен романс като "кавга".

Звездата казва, че е започнала да страда от нарастващо безпокойство, когато славата ѝ се е разраснала. 

"Стана ми ясно, че каквото и да направя, се превръщаше в новина на първа страница. По време на труден период Мадона ме посети. Вероятно е имала някакво интуитивно усещане за това, през което преминавам.  Тя  направи с мен церемония с червени конци, за да ме посвети в Кабала".

След това Спиърс и си татуира еврейска дума в основата на врата.

"В много отношения Мадона имаше добър ефект върху мен. Тя ми каза, че трябва непременно да отделям време за душата си... Тя беше модел на сила, която имах нужда да видя", пише тя. 

Спиърс продължава да твърди, че Мадона е била права, като е назовала сексизма и възрастовия подход в индустрията през последните години, а след това разказва подробно как двойката, заедно с Кристина Агилера, в крайна сметка е свирила заедно на Видео музикалните награди на MTV през 2003 г. - където те се целуват на сцената. Спиърс казва, че е искала да създаде "един ценен момент".

55-часов брак с Джейсън Александър

Спиърс си спомня, че се е напила с приятеля си от детството в Лас Вегас през януари 2004 г., но казва, че не си спомня много за самата нощ. Гледали са заедно филми: "Усмивката на Мона Лиза" и "Тексаското клане с моторна резачка", преди да отидат в ритуалната зала. "Когато стигнахме там, друга двойка се женеше, така че трябваше да изчакаме. Да - чакахме на опашка, за да се оженим."

Спиърс описва реакцията на семейството си, като казва, че на следващия ден са отлетели за Лас Вегас.

"Направиха твърде голям проблем от невинното забавление. Аз не го приех толкова сериозно. Мислех, че сватбата във Вегас е нещо, което хората биха направили на шега. Тогава семейството ми дойде и се държа така, сякаш съм започнала Трета световна война."

Звездата казва, че макар да е знаела, че не иска да бъде с Александър завинаги, начинът, по който е била "разпитвана", я е накарал да иска да се "разбунтува".

Следродилна депресия 

По-късно, през септември 2004 г., Спиърс се омъжва за танцьора Кевин Федърлайн, а през 2005 г. и 2006 г. им се раждат синовете Шон и Джейдън.

"От момента, в който го видях, между нас имаше връзка - нещо, което ме накара да почувствам, че мога да избягам от всичко, което беше трудно в живота ми".

Певицата споделя, че е страдала от депресия след раждането на Джейдън.

"Изпаднах в депресия. Започнах да подозирам, че съм била малко свръхпротективна, когато не позволих на майка ми да държи Джейдън през първите два месеца".

Спиърс казва, че се надява историята ѝ да помогне на други страдащи.

"Надявам се, че всички нови майки, които четат това и им е трудно, ще потърсят помощ навреме... Сега знам, че проявявах почти всички симптоми на перинаталната депресия: тъга, тревожност, умора".

Приятелството с Хилтън и бръсненето на главата ѝ: "Не бях на себе си от мъка"

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)

Спиърс казва, че Хилтън е била "един от хората, които са били най-мили към мен", когато е имала нужда от това след раздялата си с Федърлайн. Тя признава, че това е било началото на нейния "парти етап", тъй като наследницата я е насърчавала да се забавлява.

Спиърс добавя, че не е излизала често, но всеки случай, в който е излизала, е влизал в заглавията на вестниците. Тя казва, че пиенето ѝ никога не е излизало извън контрол, но че нейният наркотик по избор е бил Adderall, който се използва за лечение на ADHD.

"Даваше ми няколко часа да се чувствам по-малко депресирана. Никога не съм имала интерес към твърдите наркотици".

В разгара на битката за попечителство и след смъртта на леля ѝ от рак в началото на 2007 г. Спиърс скандално обръсна главата си и снимките създадоха заглавия по целия свят. В мемоарите си тя казва, че това се е случило след период, в който не е могла да види синовете си "в продължение на седмици" и че папараците са я преследвали, докато тя е "молела" да ги види. 

"Всички си мислеха, че е смешно. Вижте я колко е луда! Дори родителите ми се държаха странно от мен, но изглежда никой не разбираше, че просто не съм в ред с мъката си. Децата ми бяха отнети от мен".

Спиърс казва, че "всички са се страхували" от нея с новия ѝ външен вид, но това е бил нейният начин да се разбунтува срещу света. Била е уморена да бъде "доброто момиче".

Няколко дни по-късно Спиърс е заснета да напада с чадър колата на папарашки фотограф. Тя описва как е "избухнала", тъй като той не искал да я остави на мира по време на "един от най-лошите моменти в целия ми живот".

По-нататък казва, че след това се е притеснила и дори е изпратила на агенцията извинителна бележка.

"Бях като дете робот"

Голяма част от книгата е посветена на настойничеството над Спиърс, което контролира живота ѝ в продължение на 13 години. Пишейки за началото на правната уредба.

"Молих съда да назначи буквално всеки друг - и имам предвид, че всеки от улицата би бил по-добър, но баща ми получи тази работа".

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)Бащата на Бритни Спиърс. Getty Images

Тя казва, че на съда е било казано, "че съм невменяема, и дори не ми беше позволено да си избера адвокат". Тя споделя, че е била приета в болница "против волята ми" и скоро след това е била информирана, че е заведено дело за настойничество.

След това тя описва как понякога й "вкарвали контрабандно частен телефон", но казва, че "винаги я хващали". А "тъжната, честна истина" е, че "след всичко, което бях преживяла, в мен не бяха останали много сили за борба". Спиърс казва, че "не е виждала изход" и е "почувствала, че духът ми се оттегля, а аз преминавам на автопилот". 

"Трудно ми е да се връщам към тази най-мрачна глава от живота си и да си мисля какво можеше да се промени, ако тогава бях възроптала по-силно. Изобщо не обичам да мисля за това, изобщо. Не мога да си го позволя, честно казано. Преживяла съм твърде много".

Както подробно разказва в съда през 2021 г., Спиърс описва, че ежедневно са ѝ давали лекарства и са наблюдавали всяко нейно движение.

"Ако бях толкова болна, че не можех да вземам собствени решения, защо смятаха, че е нормално да съм навън и да се усмихвам, да махам, да пея и да танцувам?"

Тя казва, че е заменила свободата си за време с децата си. "Това беше сделка, която бях готова да направя."

Охраната проверявала миналото и правела кръвни тестове на мъжете, с които искала да се среща, казва тя.

"Бях се превърнала в робот, но не просто робот, а нещо като дете-робот. Бях толкова инфантилизирана, че бях загубила части от това, което ме караше да се чувствам като себе си. Настойничеството ме лиши от женствеността ми, превърна ме в дете".

#FreeBritney

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)

Спиърс казва, че за пръв път е започнала опити да прекрати опекунството през 2014 г., като казва, че е отишла в съда, но "делото не е стигнало до никъде".

"Това, което последва, беше прикрито усилие да си намеря собствен адвокат. Дори споменах за настойничеството в едно токшоу през 2016 г., но някак си тази част от интервюто не стигна до ефир. Колко интересно."

В края пребиваването си в резиденцията си в Лас Вегас Спиърс твърди, че отново е била хоспитализирана против волята си и че ѝ е бил поставен литий.

"Усетих, че понятието ми за време се променя и станах дезориентирана", казва тя и добавя, че се е чувствала като в "изолатор. Бях близо до самоубийство". 

По време на престоя си в болницата за първи път е разбрала за движението #FreeBritney.

"Медицинската сестра ми показа клипове... фенове, които казваха, че се опитват да разберат дали не ме държат някъде против волята ми, говореха колко много означава за тях музиката ми и как им е неприятно да мислят, че сега страдам. Искали са да помогнат. И само по този начин те помогнаха."

След като се прибрала вкъщи, тя казва, че през юни 2021 г. е съобщила на баща си за предполагаема "злоупотреба с права на настойник". След като успява да разкаже историята си в съда, тя казва, че се чувства така, сякаш "най-накрая е била изслушана" след 13 години. Говорейки за решението за прекратяване на правното споразумение, което идва през ноември 2021 г., тя казва: "И сега, най-накрая, това беше моят собствен живот".

Сам Асгари 

„Правех секс, пушех и пиех от 13-годишна“: И още откровения от книгата на Бритни Спиърс (снимки)

Спиърс разказва, че се е запознала с вече отчуждения си съпруг Хесам (Сам) Асгари на снимачната площадка на видеоклипа към песента ѝ Slumber Party, и казва, че е била "моментално влюбена". Книгата е отпечатана преди раздялата им по-рано тази година, така че в нея няма подробности за раздялата им. Спиърс казва, че Асгари ѝ е помогнал да повярва, че може да направи всичко, и че са искали да имат дете, но както тя каза по време на съдебните заседания за настойничество, ѝ е била поставена вътрематочна спирала. Тя твърди, че баща ѝ не е позволил да я премахне.

След изтичането на срока на настойничеството тя забременява, но прави спонтанен аборт.

"Бях съсипана от загубата на бебето. За пореден път обаче използвах музиката, за да ми помогне да придобия прозрение и перспектива."

Тя завършва книгата с думите:

"Имаше много спекулации за това как се справям. Знам, че феновете ми се интересуват. Сега съм свободна. Просто съм себе си и се опитвам да се излекувам. Най-накрая мога да правя това, което искам, когато искам. И не приемам нито една минута от това за даденост. Отдавна не съм се чувствала истински присъстваща в собствения си живот, в собствената си сила, в своята женственост. Но сега съм тук."

Снимки: Getty Images

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм