Плажът „Топлата вода“ край Белово е незаконен. Това зяви на пресконференция в БТА кметът на града инж. Стойко Стефанов. Комисия е извършила проверка на място, като са констатирани 31 нарушения на стоителното законодателство. Няма гаранции, че съоръженията, включително електрическите мрежи, са безопасни. За част от тях няма никакви строителни книжа, посочи Стефанов.

Проверката е предизвикана от сигнал за извършвано в момента незаконно строителство на обекта, подаден до ДНСК. От Министерството на регионалното развитие са изпратили писмо до Община Белово с разпореждане да се провери сигнала. Така на 16 май е сформирана комисия с участието както на общински служители, така и на независим външен експерт - строителен техник. В комисията бил включен и Иван Кехайов - дългогодишен бизнес партньор на бившия кмет на Белово инж. Костадин Варев, за когото има твърдения, че е неформален съсобственик и на плажа. Той е човекът, построил плажа преди години и най-добре знаел къде какво е направено в него.

Така са разкрити редица нарушения, някои от които - извършени още при самото строителство на комплекса, в който и към момента има бетоновози и зе извършва незаконно строителство, твърди Стефанов. Установено е, че ресторантът край басейните  е разположен наполовина в горска територия. Водната пързалка също не съществува в документацията. 

Обектът по документи се води собственост на „Си Финанси груп“. На писмо от Община Белово представители на фирмата отговорили, че нямат строителни книжа за комплекса. Уверили още, че в момента на мястото не се извършва строителство, но според кмета това не е истина.

Общината е издала заповед за прекратяване на строителството, а за безопасност е прекъснато и електрозахранването на обекта. Реакцията на стопаните - в неделя на мястото се появил транспарант „Плажът работи. Кметът спря тока“.

Инж. Стефанов е категоричен, че няма да позволи плажът да заработи с посетители, докато не бъдат изпълнени изискванията на закона и докато не бъдат дадени гаранции, че няма риск някой да пострада.