Пица от пържени макарони с пармиджано, моцарела и салами, както и аранчини (оризови кюфтенца с кашкавал или маслина) са две от кулинарните изкушения, които ще предлага Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“.
Това съобщи в ефира на Дарик радио Арлин Кристиано. Tрадиционната кухня на италианците ще внесе средиземноморски полъх край пловдивските тепета на 12-ти май.
На 15-ти май пък мобилната кухня ще паркира в Стария еврейски квартал Орта мезар. Посетителите ще могат да опитат вкусните боикос, пастел чукур, кон карне и други еврейски ястия, допълниха за Дарик представителките на общността под тепетата Рут Асса и д-р Сара Коен. По думите им патладжанът е на голяма почит в тяхната кухня и се приготвя по най-различни начини.
Пловдивчани и гостите на града ще изберат кое е най-вкусното кулинарно изкушение по време на първия Панаир на традиционната етно кухня, който ще се проведе в града под тепетата от 11 до 16 май. Ще може да се гласува по време на дегустации, които ще започват всяка вечер от 18.00 часа. Вотът ще е явен – със специални “Кулинарни бюлетини”, като всяка от тях ще участва в томбола с награди за публиката.
Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец, представители на етническите общности в Пловдив. Всеки ден “Етно кухня на колела” ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на разлчините етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред погледите на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.
Още за инициативата може да чуете от аудиото