Съвременното разпространение и употреба на енергийните напитки е сравнимо с имиджа на тютюнопушенето от близкото минало. Това коментира в предаването „Кой Говори“ на Дарик радио специалистът по превенция и терапия на зависимости Павел Павлов.

Той подчерта, че за днешните младежи най-вече тези продукти са своеобразно средство за социализация. Мощната рекламна кампания за енергийните напитки създава усещането за свръхсила и нечовешки възможности. Павлов обаче припомни на слушателите на Дарик, че тези напитки водят до пристрастяване. Много често те се съчетават и с други опасни за здравето продукти, като например алкохол и наркотици.

На въпрос дали енергийните напитки трябва да бъдат забранени за продажба на деца, Павлов посочи, че в случая по-важен е контролът след въвеждането на дадена забрана. Друг приоритет, който би трябвало да стане държавен, е превенцията. Занимания като спорт, изкуства, които биха ангажирали времето на подрастващите са от особено значение.

За фитнеса по-конкретно, специалистът предупреди, че и енергийните напитки, и някои добавки, в комбинация с обезводняване, са животозастрашаващи.

Чуйте целия разговор тук.