Коли на Областната дирекция на МВР в Бургас ще се движат заедно с трафика по двете най-натоварени отсечки в областта - пътят от Бургас до Слънчев бряг и отсечката до Созопол. Униформените ще следят за рискови водачи и спазването на маркировка и пътни знаци.

Катастрофи задръстиха движението от и към южните плажове

В същото време вътрешното министерство ще засили и патрулното присъствие по пътищата в областта, като част от предложения пакет мерки на служебния МВР министър за противодействие на пътния травматизъм. Полицейски автомобили ще се движат и с трафика по АМ "Тракия".

Целият набор от технически средства за контрол на скоростта ще бъде използван до следващо разпореждане. Ще бъде любопитно да видим и как МВР ще реагира на водачите по отсечката Созопол - Царево, които се движат под ограничението на скоростта и създават сериозни задръствания без да отбиват и пропускат движението.

Дали шофирането под ограничението на скоростта е нарушение?

Съгласно Закона за движение по пътищата и правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата:

Водачът на ППС не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите ППС.

Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.

На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.

Каналджия летя с бясна скорост в насрещното към Созопол

„Необичайно бавно“ би било, ако без основателна причина, ППС се движи със скорост от 40 километра в час по път с ограничение на скоростта от 80 километра в час например - нещо, което често се случва на юг от Созопол. Много водачи създават отгормни опашка след себе по този начин и въпреки това не отбиват, за да пропуснат движението. Това от своя страна създава напрежение у другите водачи, предприемат се рискови и изпреварвания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм