Полицаи ще патрулират от утре с кучета по централните бургаски улици. Проектът е пилотен и е част от стратегията на ръководството на МВР Бургас за осигуряване на сигурността. Това съобщи пресслужбата на полицията в Бургас.

Освен по основните пешеходни улици – „Александровска“ и „Богориди“ служители от „Специализираните полицейски сили“, придружавани от служебно куче с намордник, служебен елек и специален повод, ще осъществяват охранителни действия с цел превенция на нарушенията и в района на ж.п. гара Бургас, автогара „Юг“, Морската градина и места, където има голяма концентрация на хора.

Решението за въвеждането на новите превантивни мерки беше взето след проведена в началото на месеца превантивната среща по проблемите на сигурността, организирана от постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Общински съвет Бургас. В срещата участваха представители на ръководството на ОДМВР – Бургас, отдел „Охранителна полиция“ и градските районни управления. Някои от дискутираните теми бяха свързани с движението на велосипеди и тротинетки по пешеходните зони и тротоарите в Бургас, контролът на безразборното паркиране на автомобили по улиците на аварийни светлини,  извеждането на кучета без използването на повод и ограничаването на превозните средства, вдигащи шум над допустимата норма.

Взето бе решение за реорганизация на дейността по охрана на централната градска част, като по пешеходните зони ще се движат съвместни патрули от служители от „Обществен ред и сигурност“ към Община Бургас и полицейски служители, а в зоната на Морската градина – велопатрули.

Какво още каза говорителят на Областната дирекция на МВР-Бургас Цветелина Рандева, чуйте в следващите минути: