Заместител на ампутирана човешка ръка е създал първокурсникът от Техническия университет в Пловдив Георги Ганушев.

Проектът му "Роботизирана ръка тип "простетика“, управлявана чрез огъваеми сензори“ e финансово поощрен от МОН в тазгодишното издание на конкурса "Млади таланти“.

Проектът на Георги Ганушев вече има две версии. При първоначалната версия от 2022 година той използва камерата на компютъра си. С нея снима собствената си ръка и така подава команди за движение към пръстите на биопротезата. Втората версия вече няма нужда от компютър. Единственото, което му трябва е един електрически контакт и една ръкавица с 5 сензора. Така биопротезата копира действията на сензорната ръкавицата.

"Всяка версия на проекта ми има различни приложения. Например при първата разработка може дистанционно да се управлява ръката и тя да се изпрати във високотоксични среди и дори в космоса, където да върши работа. Но първата версия имаше само 2 стойности на пръста – горе и долу, докато със сензорната ръкавица пръстите се движат с много голяма точност. Електричеството, което задвижва пръстите е с напрежение 3,3 до 5 волта", разказа в ефира на Дарик радио студентът.

Част от човешки скелет – точно на това прилича биоръката на първокурсника от Техническия университет. За да бъдат "костите“ много здрави той е използвал специална пластмаса, която е вложил в 3D – принтера на университета и е задал програма за изработка. На следващ етап биопротезата ми отвътре може да бъде и метална, а отгоре ще бъде покрита с материя, приличаща на човешка кожа, обясни още младият талант. 

"Използвам напредъка на науката, която вече може да засича електрическите импулси по нервните пътища от пръстите на ръката до предмишницата. Нервните пътища или невроните в известен смисъл приличат на електрически кабел. С магнитни сензори ще засичам импулсите, които минават по тези неврони. Импулсът се подава от мозъка, преминава през гръбначния мозък и през ръката достига но върха на всеки пръст. Магнитният сензор абсолютно точно засича електрическия сигнал от мозъка до пръста. Мозъкът не знае, че ръката вече я няма и продължава да "командва“ по стария начин“, обяснява принципите на развитие на проекта си Георги Ганушев. Той прогнозира, че докато завърши следването си в университета "ръката“ ще достигне до ниво готов продукт – реално приложим и продаваем.

Цялото интервю с Георги Ганушев чуйте в звуковия файл.