Един от най-добрите гръдни хирурзи в света - проф. д-р Диего Гонзалез Ривас, съвместно с доц. д-р Румен Филипов и д-р Димо Митев от високотехнологичната болница "Сърце и Мозък" в Бургас, извършиха за първи път в страната еднопортална роботизирана видео-асистирана анатомична резекция. Методът е разработен от проф. Ривас и е най-съвременният за лечение на злокачествени заболявания на белия дроб. Операцията на 70-годишна жена с лезия на белия дроб продължи по-малко от 2 часа с единичен разрез от 4 сантиметра.

Предимствата за  пациента при операции по метода Uniportal VATS ( през един разрез) са минималната болка, бързото възстановяване и едва забележим оперативен цикатрикс или белег.

Светилото на съвременната медицина е в страната ни по покана на Българския Кардиологичен Институт. Той е специалист с над 350 научни публикации, 5400 цитирания в научни списания, оперирал в над 120 държави, обучил повече от 1000 гръдни хирурзи. Експертизата му включва белодробни трансплантации, лечение на тумори на белите дробове, дихателните пътища и медиастинума.

В бургаската "Сърце и Мозък", проф. д-р Ривас пристигна за да инспектира работата на екипите, присъства на планираните оперативни процедури и обучи над 20 български гръдни хирурзи в последните модерни оперативни техники. Той извърши съвместни операции със специалистите от Клиниката по гръдна хирургия, ръководена от доц. д-р Румен Филипов. 

Според проф. д-р Ривас, „Сърце и Мозък може да се мери с най-добрите високотехнологични болница в света. "Операционните зали са оборудвани отлично, включително с най-модерен апарат за роботизирана хирургия da Vinci с четири ръце. Дейността на клиниката по торакална хирургия е организирана на най-високо ниво, по  оптимален и максимално ефективен начин. Достойни за уважение са демонстрираните знания и умения. Амбицията на лекарите за усвояване на нови оперативни техники са вдъхновяващи и мотивиращи за мен като ментор. Тази болница е прекрасна инвестиция в здравеопазването на страната ви“, каза той и уточни, че съвместната му работа със специлиалистите от Клиниката по гръдна хирургия те първа продължава. 

От стартирането на работата на Клиниката в началото на 2021 г. до  сега са извършени близо 900 торакални интервенции, между тях поставяне на трахиален стент, видео-асистирана торакоскопия без интубация, реконструкции на диафрагмални хернии, операции на млечни и щитовидни жлези и множество белодробни резекции, включително робот-асистирани и минимално инвазивни интервенции.

В болницата работят клиники и отделения с най-високо ниво на компетентност в 13 медицински направления. За една година болничният комплекс се оформи като водещ в здравеопазването на Бургас и региона, особено в специалности като кардиология, кардиохирургия, неврология, неврохирургия, гастроентерология, урология, гръдна хирургия, съдова хирургия, ортопедия и травматология и др.

Скоро след стартирането на  "Сърце и Мозък" - Бургас тя се превърна в притегателен център за водещи специалисти, млади лекари, специализанти и причина за завръщане на много здравни специалисти обратно в страната ни, включително от Австралия, Израел  и Германия. Високата експертиза на екипите, високотехнологичното оборудване и качеството на предоставяната здравна грижа привличат водещи експерти от  Германия, Швейцария, Италия, Испания, Франция, Япония, Израел, ОАЕ, в качеството им на ментори и лектори за най-съвременни техники и методи за лечение. 

А пациентите на болницата са от цяла България. 

Българският Кардиологичен Институт (2 високотехнологични болнични комплекса в Плевен и Бургас, 5 специализирани кардиологични болници и 15 медицински центрове) покрива 2/3 от територията на страната. От основаването си, преди 15 години до момента БКИ се стреми да подобри достъпността до високоспециализирана медицинска помощ, повиши качеството и удължи продължителността на живот. 

БКИ си партнира успешно с медицинските университети в страната и чужбина.