Парламентът обсъжда дали да създаде временна парламентарна комисия, която да изследва обстоятелствата около изчезналата и в последствие появила се пътна карта на "Турски поток", както и фактите по изграждането на проекта. Предложението е залегнало в проектопрограмата на депутатите за сряда.

Преди дни Венко Сабрутев от Промяната определи газопровода "Турски поток" като "символа на корупцията в България" и коментира защо едва сега от обединението повдигат въпроса при положение, че пътната карта се появи още преди месец.

"Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включа тази тема в дневния ред на Народното събрание. Днес, когато ние вече нямаме ангажимент, имаме мнозинство, можем спокойно да извадим пред обществото, защото обществото трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност.

България трябва да знае, българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени 3 милиарда лева за руска тръба, наши пари на българските данъкоплатци, за руска тръба, която ще превозва руски газ.

Трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури, физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения. Трябва да се види дали националният интерес не е нарушен, дали не сме влезли в тежка зависимост от Русия от доставки на природен газ.

Ние трябва наистина да разберем дали България може да бъде горда с този проект и дали господин Борисов всъщност е работил за български интерес или за чужд интерес", каза Сабрутев.

Ивайло Мирчев от Демократична България коментира, че страната ни е на загуба от строителството на газопровода "Турски поток" и ще са нужни 30-40 години, за да се възвърне инвестицията. Но най-големият проблем е, че България е обслужила геополитическия интерес на Путин и на Русия, коментира Мирчев.

От ГЕРБ бяха категорични, че нямат притеснение около сформиране на временна комисия за пътната карта на "Турски поток".

Припомняме, че за изчезналия документ се заговори преди месец, когато от българската онлайн общност на експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията "Елфите" оповестиха данните от свое разследване. Разработката, в която са участвали редица международни кибер експерти и журналисти, е имала за цел разкодиране на информация, открита в разследване на международната разследваща общност InformNapalm.

Разкритията се базират на онлайн кореспонденция на Евгений Зобнин - помощник на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков. В дигиталната комуникация са открити шокиращи данни, свързани с газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница, известна като "Турски поток".