"Ние получихме достъп до въпросната кореспонденция от общо 24 000 имейла. Когато от InformNapalm се свързаха с нас, те си бяха поиграли известно време по ключови думи от самата кореспонденция и бяха извадили онези, в които се споменава България, както и конкретни имена, свързани с българското правителство". Това каза в "Кой Говори" по Дарик Петко Петков от българската онлайн общност на експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията "Елфите".

Той разказа повече за процеса по разкодиране на информация, открита в разследване на международната разследваща общност InformNapalm. Разкритията се базират на онлайн кореспонденция на Евгений Зобнин - помощник на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков и касаят газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница "Турски поток".

"В самите имейли нямаше особено написано като текст, но ставаше ясно между кого е кореспонденцията. В самите имейли има прикачени криптирани файлове и тук е функцията на българските "елфи", които, посредством различни технически способи, хванаха определени патърни (бел.ред., в превод от английски ез. "схеми", "модели")", обясни Петков.

Експертът допълни, че след като "елфите" са достъпили самото съдържание, са попаднали на изненада.

"Първата порция, която видяхме преди няколко дни, са серия от документи, които показват нещо като презентация. Много детайлно, с визуални графики, са показани всъщност очакванията на руската страна и изпълнението, спрямо очакванията им на "Турски поток". Детайлно са изписани физически лица, конкретни цени, срокове, всичко онова, което дълго време беше крито от българската общественост", заяви експертът.

Докато от онлайн общността са изследвали тези документи на случаен принцип, в един от големите масиви са видели е-мейл, който е бил описан като "roadmap" (бел.ред. в превод от английски ез. "пътна карта").

"При отварянето му видяхме търсената от всички от 2017 г. пътна карта на "Турски поток", каза Петков.

По думите му, в изясняване на информацията от е-мейла на помощника на Бабаков, са участвали и редица разследващи журналисти, с чиято помощ "елфите" са съставили хронология на събитията около "Турски поток", която ще бъде представена на обществото до дни.

Петков отбеляза, че интересен елемент, забелязан от кибер експертите вчера вечерта, е един имейл, съдържащ точки, които "трябвало да бъдат обсъдени".

"13-а точка гласи, че българското правителство е готово за своя сметка да направи въпросната тръба. Датата е септември, 2016 г., тогава вече е било ясно какво ще се случи и всичко останало е замазване на очите на хората. Директно се споменава Теменужка Петкова и премиера (тогава - бел. ред.) на България Бойко Борисов. Коментират се и приближени до Румен Радев бизнесмени, които българската страна се опитва да идентифицира, за да се колаборира с тях по частта около сръбската граница", каза още Петков.

По думите му от кореспонденцията става ясно още, че преди да се гласува въпросната пътна карта от българския парламент, е споменат човек, определян като "ключов фактор в БСП".

"Бойко Борисов се е обадил на руснаците и ги е помолил да окажат влияние в БСП и да бъде натиснат този човек. Събитията, които следват, е че Корнелия Нинова посещава Русия и след нейното връщане, гласуването минава на 100% с гласовете на БСП. Не ни е ясно още кой е този човек", каза Петков.

Слушайте целия разговор в прикачения звуков файл.