Народното събрание окончателно одобри промените в Закона за здравното осигуряване, които определят нов механизъм за закупуване на онкологичните лекарства, когато няма действащи рамкови споразумения на НЗОК. Измененията целят да се намалят разликите в цените, по които Здравната каса плаща онколекарствата на болниците, тъй като в някои случаи се стига и до над 20 пъти надценка за един и същи продукт.

Според Андрей Чорбанов от ИТН обаче новата формула не е достатъчно ефективна и може лесно да бъде изкривена. По думите му едното решение е да има централизиран търг от държавата. В допълнение, според депутата, е по-добре да има повече от една здравни каси и всеки да може да избере с коя иска да работи. 

Според "Възраждане" търговците на лекарства на едро лесно ще намерят начин да заобиколят закона и да не продават медикаменти на реалната им цена.

Георги Гьоков от БСП коментира, че проблема се в корени в липсата на задължение частните болници да провеждат обществени поръчки

В отговор на критиките Васил Пандов от ПП-ДБ обясни, че това, което се предлага, е да няма повече от 25% разлика. Предвижда се с наредбата, която ще бъде предложена от Надзорния съвет на Касата и одобрена от министъра на здравеопазването, да се определят детайлите за среднопретеглената стойност, което няма да позволи отклонения от 10 до 25 пъти между най-ниската и най-високата цена, посочи той. 

От ПП-ДБ уточниха, че ако се окаже, че поправките не работят и не доведат до желания ефект, ще бъде внесен нов законопроект.  

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм