Парамедик изроди бебенце в линейка на път за болницата в Бургас, съобщиха от Съюза на парамедиците в България. 

Майката е взета с  село Орлинци, община Средец, с вече започнали контракции. „Жената ни чакаше в центъра на селото. Качихме я, имаше


контракции. Докато пътувахме, контракциите станаха на 2-3 минути и
бебето се роди две минути преди да стигнем болницата", разказа парамедикът Борислав Караниколов.

На кръстовище „Трапезица“, докато линейката лети с включени
сирени към болницата, момиченцето поело първа глътка въздух.

„Не беше много удобно, трябваше да се подпра на стената, за да асистирам на майката. Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги", споделя Караниколов.

Майката и бебето вече са в болницата в Бургас и състоянието им е добро.

Борислав Караниколов работи като парамедик на линейка от година и половина. Той е възпитаник на университет „Проф. д-р Асен Златаров". През летния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове. 

„Постъпката на Борислав е доказателство, че мястото на парамедика е в Спешната помощ при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти. Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо при трайно незаети 45% от местата в Спешната помощ, техните умения да не се използват. Парамедикът е гръбнак на системата на Спешната помощ в цяла Европа", коментира Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.