ВиК Бургас да актуализира инвестиционната си програма въз основа, на която беше прието шоково поскъпване на водата в региона в срок от 20 дни, считано от днес. Около това предложение на областния управител на Бургас се обединиха кметовете на всички 13 общини в региона, които са и представители на местната власт в регионалната ВиК Асоциация. По искане на проф. Мария Нейкова във въпросната актуализация дружеството трябва да предложи оптимизацията на проекти и разходи, за да се постигне намаляване в цената на кубик вода за клиентите.

Омбудсманът възрази срещу скок в цената на водата във Враца и Бургас

Новият план на ВиК трябва да бъде представен на 5 септември, тази година. Едва след това започва да тече и четири-седмият срок, в който становище по него трябва да изрази и регионалната ВиК асоциация. А след това може да се поиска и актуализиране на цената от енергийния регулатор /КЕВР/. До края на септември, кметовете на администрациите в региона ще имат възможност да разгледат представените от ВиК предложения за намаляване на инвестиционните разходи.

Ще лумне ли институционален пожар заради шоковото поскъпване на водата в Бургаско? (ОБЗОР)

Поскъпването на водата в областта до над 4,30 лева за кубик с ДДС беше обосновано от местното ВиК дружество именно със заложените в инвестиционния план разходи и бъдещи инвестиции. Основният харч е свързан с присъединяването на язовирите Порой и Ахелой към основната водопреносна мрежа в региона. Двата водоема трябва да се явяват алтернатива при кризисна ситуация и пресъхване на основните „Камчия“ и „Ясна поляна“. Решение, което беше взето при водната криза преди няколко години.

Според директорът на ВиК – Бургас инж. Ганчо Тенев, ако днес бъде направено преизчисление, като се вземат предвид реалните цени на стоки, ток и горива, цената на кубик вода може да се окаже още по-висока. Той не коментира от какви разходи може да спести дружеството, за да се постигне не повишение, а по-ниска цена. Но припомни, че миналата година КЕВР е гласувала по-ниска цена на водата, а ВиК холдингът отказал да кредитира дружеството.

Пак завъртат колелото: ВиК Бургас представя нов план, кметовете гласуват, КЕВР решава

Според кмета на Бургас Димитър Николов въпросният холдинг, не е единствена алтернатива на финансиране. Мнението подкрепи и колегата му Иван Алексиев, който допълни, че регионалната ВиК асоциация е „паразитен орган, който не успява да разреши проблемите в сектора“.

„Ще се консултирам с кметовете на общините кои са проектите, които могат да отпаднат от инвестиционната програма на ВиК Бургас, мисля че тези, които се финансират с европейски средства не могат да отпаднат. Ако някой вземе решение, че няма да има резервно водоснабдяване могат да отпаднат и проектите за присъединяване на Повой и Ахелой към мрежата“, каза Ганчо Тенев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм