Достъпността на банковото кредитиране в момента движи пазара на имоти в най-голяма степен.

Това заяви изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова по време на форума на Darik Business Review Darik Business Radar: Бизнесът на следващото десетилетие.

„В момента не смятам, че са възможни корекции на пазара. По-скоро ще станем свидетели на забавяне на темпа на нарастване на цените“, прогнозира експертът в отговор на въпрос, засягащ водещата позиция на страната ни в световни класации по ръст на цените.

Според данни на BULGARIAN PROPERTIES, в София е налице 6% повишение в стойностите на недвижимостите на годишна база, или близо до стойностите на инфлацията за същия период.„Пазарът се успокои, цените се задържаха на сходни нива и в момента имаме много активна търговия с имоти. Октомври е върхов месец за пазара - не само за тази, но и за последните няколко години“, каза Стойкова.

Достъпност на имотите

Главният изпълнителен директор на една от водещите агенции у нас посочи, че през 2008 г. са били нужни три средни софийски заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в столицата. Днес малко над 1 средна заплата в София стига за същата покупка.

„Това е едно от най-добрите съотношения в световен мащаб, което се дължи на факта, че в последните години доходите растяха много по-бързо от цените“, каза Стойкова.

Не така обаче стои въпросът в част от другите градове на страната. 

„В Пловдив, Варна и Бургас имотният пазар се движи с темп, подобен на този в столицата, но доходите са по-ниски. В тези три града са нужни около 1.3 средни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ, което също не е лошо, предвид достъпното банково финансиране", допълни експертът.

Живот на село или в града?

Стойкова е на мнение, че българите са забравили пандемията и са се върнали в градовете, където купуват имоти ново строителство в развиващи се квартали. 

„Престанахме да купуваме селски къщи, защото се оказа, че животът на село не е толкова романтичен и лесен. Българите днес са основните купувачи на ваканционни имоти, които нямаше да се построят без участието на външно търсене“, каза още тя.

Експертът посочи, че вече доста хора имат по повече от един дом, като разполагат с ваканционни имоти, които сменят според сезона.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм