Цените на имотите в България са се повишили средно с 9.5% в последната година до 31 март, става ясно от доклад на Knight Frank, споделят от Darik Business Review.

Това отрежда страната ни на 13-а позиция по поскъпване на недвижимостите от разглеждани 56 държави.

Хотелиерите вдигат цените за лятото до 30%

За последните шест месеца е налице ръст от 2%, докато през първото тримесечие на годината имотите у нас нарастват с 1.6%. 

Какво се случва по света?


Турция продължава да заема лидерската позиция в подреждането. Само за тримесечие имотите там са добавили 22.2% към стойността си, а за периода октомври – март този ръст е 40.8 на сто. 

Заради високата инфлация в страната, както и заради обезценяването на лирата, имотите в Турция са поскъпнали със 132.8% в последните 12 месеца.

Без данъчни облекчения, по-сурови глоби и контрол над длъжниците: Какво предвижда МФ?

Северна Македония заема второто място в класацията с 18.8%, докато най-новият член на еврозоната – Хърватия, отчита ръст в цените на имотите от 17.3 на сто.

Топ 5 на страните с най-поскъпнали недвижимости се допълва от европейски представители. Имотите в Унгария добавят 16.6%, в Литва цените им нарастват с 15.3 на сто.

Икономист пред Дарик: Инфлацията в България продължава да се забавя

Следват Гърция (+14.5%) и Исландия (13.4%), както и Мексико, където имотите поскъпват 11.7%. В топ 10 са още Португалия и Сингапур с ръст от над 11% за година.

Пред нас по повишение на цените са още Малта и Израел, където имотите поскъпват с 10.5 и 9.8%.

Всичко за еврото: Вие питате, БНБ отговаря

Имотите по света с най-слаб ръст в цените от 2015 г. насам

Средните цени на анализираните 56 пазара се покачват с 3.6% в последните 12 месеца до първото тримесечие на 2023 г. Тримесечие по-рано поскъпването е от 5.7%.

Индексът Global House Price на Knight Frank отчита най-слабото си повишение от третото тримесечие на 2015 г. Рекордните 11.1% на годишна база са отчетени преди година.  

Двойно поскъпва морето през юли

На общо 17 от разглежданите пазари се отчита спад в цените, като при осем от тях това понижение е повече от 5%. На 23 от пазарите е регистрирано понижение през последните три месеца.

В последната година най-силен спад се отчита в Южна Корея (15.7%), Нова Зеландия (-13%) и Хонконг (-10.3%).

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм