Ръст от 3% в цените на имотите на годишна база в глобален мащаб в края на второто тримесечие спрямо 2.9 на сто към 31 март отчита индексът Global House Price, съобщи Darik Business Review.

През последните 12 месеца на 40% от разглежданите 56 пазара е регистриран спад в стойностите на недвижимостите, какъвто се наблюдава на 1/3 от тях в последните три месеца.В челото на класацията  

Турция продължава да оглавява класацията с ръст на цените от 96%, на фона на високата инфлация. В шест други държави повишението е двуцифрено – Литва (15.3%), Хърватия и Гърция (по 14%), Северна Македония (12.9 на сто), Мексико и Колумбия, където жилищата добавят съответно 11.5 и 10.1% за последните 12 месеца.

Малко под 10% е повишението в цените на недвижимостите в Унгария (9.5%), България (9.5%) и Естония (9.2%). За последните три месеца у нас имотите са поскъпнали с 1.6 на сто, а към полугодието повишението е от 2%.

Спад

Имотите в Южна Корея и Швеция губят рекордните 12.8 и 12.3 на сто за последната година до 30 юни. С малко по-малки са поевтинели имотите във Финландия (-9.9%) и Нова Зеландия (-9.1%). 

Сериозни понижения (-8.7%) се наблюдават и на един от най-скъпите пазари в света – Хонконг.

През последното тримесечие най-голем спад има в Люксембург (4.2%), Словакия (2.3%) и Перу (1.9%). От началото на 2023 г. цените падат най-бързо в Перу, Словакия, Швеция и Люксембург.

Какво ни очаква?

Според Knight Frank, днес се наблюдава най-слабото поскъпване на имотите в световен мащаб от третото тримесечие на 2015 г. Едно от последствията от по-високите лихви вече е налице и това е забавянето на инвестиционната активност в строителството.

Това, от своя страна, води до повишаване на наемните нива на редица от пазарите - в доста по-голяма степен от периода на пандемията.

Ако активността не се покачи в следващите месеци (което ще доведе до по-малко жилища на пазара), голяма е вероятността да станем свидетели на нови повишения в цените на имотите през 2024 и 2025 г., когато лихвите в САЩ и Европа се очаква да започнат да се понижават.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм