Диамантите- от незапомнени времена синоним на богатство и разкош, на вечна любов, причина за насилие и войни, са истинско предизвикателство и за момичетата от всички възрасти, и за инвеститори. Скъпоценните камъни, казват експертите, са най-лесно преносимият физически актив, независим от обменни курсове и борси.

Днес обаче - в условията на глобална несигурност на финансовите пазари, диамантената индустрия преживява трудни дни. А септември постави началото на изпитанията.

Фокус върху темата „Диамантите са вечни. Дали с омайването на инвеститорите е така“ постави ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов. В авторската рубрика „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток той представи пред слушателите динамиката в пазара на диаманти след дълги години относителна стабилност.  

“Изследванията доказват, че на границата на нашия век до 2012 година, инвестицията в диаманти е изключително стабилна. И доходността им, макар и с малко, надскача приходите от акции и недвижими имоти. Става въпрос една стабилна възвращаемост от 8 процента годишно“, каза проф. Балтов. Той посочи причините за напрежението в диамантения сектор. Международната корпорация De Beers – световен лидер в добива и търговията с диаманти освобождава цените, а масовият клас вече са с 40 процента по-ниски стойности от обичайните нива на пазара.  

За разкрепостяването на цените има един важен фактор- навлизането на нов силен играч в бизнеса, който допълва известната максима: Диамантите са вечни. Но вечен монопол няма. А наред с това –  и появата на т.нар. лабораторни диаманти. 

„През 2018 година, De Beers  решават да разводнят пазара и да принизят този вид диаманти, като умишлено пускат собствени производства на ниски цени. Неочаквано, производителите на лабораторните диаманти успяват да се приспособят. И тук, енигматичен е подхода на мощна компания в Ню Йорк, която с „партизански маркетинг“ обявява диаманти на промоция - при покупка на пръстен за 10 000 долара, получаваш още един безплатен - създаден в лаборатория, саркастично наречен от тях „Пръстен за пътуване“, разказа проф. Балтов.

И посъветва инвеститорите оттук-нататък да забравят за сигурните печалби.

Чуйте проф. д-р Милен Балтов в „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток.