Великият български борец на всички времена Дан Колов бе увековечен завинаги в Плачковци! Прекрасният бюст-паметник на “Балканският лъв” бе официално открит снощи, 19 юли, в градинката до стадиона пред погледите на десетки жители и гости на града. Мястото не е избрано случайно, тъй като корените на борецът са свързани с плачковския край – бащата на Дан Колов е от село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

Събитието събра на едно място близки и роднини на Дан Колов от родното му село Сенник, уредникът на къщата-музей “Дан Колов”, читалищни дейци, световни и европейки шампиони по борба, най-яркият сред които бе Александър Томов – носител на 5 световни, 5 европейски и 2 вицеолимпийски титли.

Сред официалните гости на откриването бяха кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, зам.-кметът на Община Трявна, общински съветници, областният управител и зам.-областният управител на Област Габрово, началникът на Централно военно окръжие пол. Георги Петков и началникът на Централно военно окръжие – Габрово, президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов, десетки дарители.

Кметът на Кметство Плачковци приветства гостите и подчерта, че бюст-паметникът е реализиран, за да напомня на всяко едно ново поколение за историята на великия българин и по този начин той да продължи да живее във времето.

В своето обръщение кметът на Община Трявна сподели, че за нея е изключителна чест и привилегия да присъства на подобно значимо събитие, което остава завинаги в историята и обърна внимание на личността и човекът Дан Колов.

Поздравление и благодарност за приноса на всички дарители отправиха още областният управител Ралица Манолова и Ангел Ангелов – най-видният сподвижник за реализирането на идеята в Плачковци да има бюст-паметник на Дан Колов. Дейците  получиха статуетки с лика на българския борец, които бяха връчени от кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов.

По традиция бюст-паметникът бе осветен, а своята признателност жители и гости на града изразиха с поднасяне на венци и цветя. Тържественото откриване продължи с фолклорни изпълнения от самодейните състави към НЧ “Пробуда-1924” – гр. Плачковци и с изпълненията на Оркестър Габрово с диригент Николай Венков.