В Пещера бе отбелязана 145-ата годишнина от освобождението на града от османско робство. Признателни потомци се преклониха пред подвига на руските, украинските, белоруските, румънските, финландските войни и българските опълченци, пред подвига на местни хора, участвали в Руско-турската война.

На тържествената церемония присъстваха десетки родолюбиви жители, ученици, общественици, политици, които се поклониха пред обновения паметник на капитан Николай Сафонов. Доскоро мемориалът е бил в окаяно състояние, но по инициатива на Община Пещера е изработен нов. Автор на проекта е Димитър Павлов, който се е придържал към автентичния вид на първия паметник на руския офицер.

Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Посрещането е било на площад “Освобождение”, или т.нар. “Голяма капия”, от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани - топло и сърдечно, с много вълнения от изгряващата свобода. Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.