На 20 юни отбелязваме Световния ден на бежанците, с което международната общност показва солидарност към съдбата на принудително разселените. 

Агенцията на ООН за бежанците отбеляза за 12-та поредна година ръст на бежанците по света. Към май 2024 г. хората, напуснали принудително своите родни земи, наброяват около 120 милиона души. Причините за това повишаване на данните са нестихващите конфликти в Африка, Азия и Европа. 

Най-много бежанци през 2023 г. са регистрирани от Сирия, Судан, Демократична република Конго, Мианмар, Газа и др., като това включва и вътрешните разселвания. Сирия води класацията с 13,8 милиона бежанци потърсили подслон извън страната и в нея, по други населени места.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди отбеляза тревожния ръст, като подчерта нуждата от мобилизация на международната общност. Той коментира, че зад тези цифри и статистически доклади стоят трагични съдби на хора, които са изгубили основните си права по време на антихуманните военни действия по света. Според него, ако не се действа спешно в решаване на тези проблеми, бежанските вълни ще продължават да растат.

Докладът на Агенцията на ООН за бежанците показва, че през 2023 г. по света над 5 милиона души са разселени вътрешно в страните си, докато 1 милион от тях са се върнали по домовете си. Това е знак на напредък към дългосрочни решения, но още не е окончателен.

В тази връзка докладът на Агенцията дава данни и за ангажираността на България към тези конфликти. Само за 2023 г. българската държава е предоставила временна закрила на над 67 000 украинци. През същата година България дава международна закрила и хуманитарна помощ на над 5 700 бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак и др.