Брашно, мая, сол, захар, вода и щипка любов... Тези съставки вложиха днес в приготвянето на най-вкусния топъл хляб възпитаниците на иновативно училище „П.Р. Славейков“ в Бургас. В занятието на открито - „От зърното до хляба“, четвъртокласниците се докоснаха до магията в приготвянето на насъщния.

Децата се включиха в своеобразна кулинарна обиколка из различните държави, пред тях се разкриха тънкостите в традиционните хлябове на народите от цял свят, а в състезание получиха и важна информация за засаждането на семенцата.

Хлябът, според вярванията, е душа. Днес, на Благовещение учениците от Славейковото училище, под ръководството преподаватели и родители, истински виртуози в хлебопекарство, грижливо и с много вълнение ръчно замесиха тестото. И научиха, че ръчно замесения хляб е лек не само на тялото, но и на душите.

 

В духа на старите български традици, според които докато трае пресяването на брашното и месенето, момите пеят, нагиздени с пъстри носии и китки в косите, талантливи млади изпълнители от „П.Р. Славейков“, огласиха с народна музика школския двор. Ухание на прясно изпечен домашен хляб изпълни Славейковото училище. А той бе толкова неустоимо вкусен, че само секунди след изваждането му от пещта, „се изпари“ до последната хапка-от коричка до…трохичка.

Занятието "От зърното до хляба" надгражда традиционната класно-урочна система и налага нов стандарт в образованието- в реална среда, извън красните стаи. То, всъщност е част от цяла поредица иновативни обучения на училище на „П.Р. Славейков“.

 

Проектът- „Учене чрез силата на екипната креативност“ се осъществява вече няколко месеца, а част от него са проведените занятия „Солта е живот“, „Силата на водата и вятъра“, от „Дървото до книгата“, „Красотата е навсякъде“, където специално внимание е отделено на ритъма, пропорциите и симетрията, „Мечтите стават реалност“- посветено на професиите и пр. 

„Учебните занятия се провеждат в реална обстановка. Съдържание по няколко предмета се обединява по обща тема, а целта е учениците да се убедят в стойността на знанията и уменията, да усетят взаимовръзките и как те функционират в единство“, разказа Надя Калканджиева, преподавател в училище „П.Р. Славейков“.

„Разделени в екипи, учениците се включват активно- проучват и обработват информация, самите те създават продукт“, допълни тя. И постави фокуса върху един много важен въпрос- насърчаването на креативността на децата при решаване на проблем, генериране на идеи и разпознаване на собствената сила и лични качества. „Всичко това в иновативно училище „П.Р. Славейков“се извършва в партньорство между преподаватели, ученици, родители и общност. Идеята ни е да мотивираме децата за учение през целия живот“, каза Надя Калканджиева.

Вижте във видеото атмосферата днес в иновативно училище "П.Р. Славейков" в Бургас